OVO ĆE VAM DOBRO DOĆI POSLE PRAZNIČNE TRPEZE! Za ove namirnice nutricionisti tvrde da ČISTE ORGANIZAM OD MASNOĆE!

Autor:

Lifestyle

08.01.2022

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznici su vreme uživanja u "teškoj" i masnoj hrani. Poslednjih dana na trpezama su dominirale kalorične namirnice - meso u raznim oblicima, delikatesi, slatkiši, ali i veće količine alkohola od uobičajenih.

OVO ĆE VAM DOBRO DOĆI POSLE PRAZNIČNE TRPEZE! Za ove namirnice nutricionisti tvrde da ČISTE ORGANIZAM OD MASNOĆE!

Foto: pexels.com

Sve to za mnoge značilo je unošenje velikih količina hrane, a kako bismo rešili problem sa nagomilanim masnoćama u organizmu potrebno je jelovnik obogatiti namirnicama koje će ih neutralisati.

Nutricionisti tvrde da su četiri namirnice od velike pomoći u neutralisanju masnoće iz organizma.

Beli luk

Ova nadaleko čuvena namirnica po svojim lekovitim svojstvima od velike je pomoći i kod čišćenja organizma od masnih naslaga posle bogate praznične trapeze.

Republika

Foto: Photo by Mike Kenneally on Unsplash

 

Pored toga što je poznat kao prirodni antibiotik zbog antibakterijskih svojstava, jer deluje protivuapalno, u njemu se nalaze i aktivna hemijska jedinjenja, a među njima i antioksidansi koji smanjuju opterećenost ljudskih ćelija.

Cvekla

Ovo povrće uglavnom se vezuje za lečenje anemije, jer sadrži veliku količinu gvožđa. Međutim cvekla je odličan saveznik u čišćenju organizma od masnoća, jer ima snažno antioksidantno delovanje. Sastojak cvekle i je betain, koji posebno pogoduje zdravlju jetre.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Cvekla reguliše i probavni sistem, a nutricionisti preporučuju da se jede sveža, tako što ćete od nje i narendane sveže šargarepe napraviti salatu koju ćete začiniti limunom i maslinovim uljem. Jednako je učinkovit i sok od cvekle koji možete napraviti u sokovniku.

Kupus

Sveži kupus poznat je kao riznica, pre svega, vitamina C, ali i kao vrlo zahvalna dijetalna namirnica. Bogat je i vitaminom E, beta-karotenom, magnezijumom i gvožđem. Važi za namirnicu koja podstiče probavu i čisti jetru od toksina.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Brokoli

Nutricionisti preporučuju da se u jelovnik posle praznika nađe i brokoli. Ovo zeleno povrće obiluje korisnim nutrijentima sa antioksidantnim delovanjem. Brokoli važi za niskokaloričnu namirnicu bogatu vitaminima C, A i B6, kao i gvožđem, kalcijumom i magnezijumom.

Republika

Foto: Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

 

Neka istraživanja pokazala su da brokoli sprečava nakupljanje masnoća u jetri. Ovo povrće možete jesti blanširano, tako što ćete ga termički obraditi na pari i preliti ga maslinovim uljem ili napraviti smuti. Ako volite čorbe od povrća, možete da je napravite sa brokolijem. Poješćete zdrav, ukusan i hranljiv obrok, a uz to i neutralisati masnoće iz organizma.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading