VITAMIN K JE PRESUDAN ZA NAŠ KRVOTOK: Evo u kojim namirnicama ga ima najviše i koliko je važan za naš organizam

Autor:

Lifestyle

20.12.2021

09:24

Za ulogu mnogih vitamina poput A,B, E, D većina ljudi zna, ali je mnogima manje poznata važnost vitamina K za naš organizam. On je, međutim, najveći prirodni koagulent, odnosno on ima veliku ulogu u zgrušavanju krvi.

VITAMIN K JE PRESUDAN ZA NAŠ KRVOTOK: Evo u kojim namirnicama ga ima najviše i koliko je važan za naš organizam

pixabay.com

Ovaj vitamin zajedno sa vitaminima A, D i E vari se samo u žuči, jer spada u takozvane vitamine koji se rastvaraju samo u mastima.

Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivoa vitamina D. Ukoliko u organizmu nemate dovoljno nekog od ova dva vitamina ni jedan od njih neće biti imati potpunu funkciju.

Neka istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženje kalcijuma u kostima.

Postoji nekoliko oblika ovog vitamina, a oni zavise od izvora hrane u kojima se nalaze. Na primer vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću, dok K2 sadrže namirnice životinjskog porekla.

Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crevima. Za razliku od ova dva tipa kojih ima u namirnicama koje unosimo vitamini K3, K4 i K5 dobijaju se sintetičkim putem.

Nedotatak vitamina K signalizita krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zaceljuju, kao i jaka krvarenja tokom mesečnog ciklusa kod žena.

Dnevne potrebe našeg organizma za ovim vitaminom su za žene 90, a za muškarce 120 mikrograma. 

Povrće koje sadrži vitamin K

Najviše vitamina K ima u kelju. Jedna šoljica kuvanog kelja sadrži čak 531 mikrogram ovog vitamina. Ima ga i u spanaću, ali drugom zelenom povrću, poput blitve, zelja , ali i brokolija.

Voće koje sadrži najviše vitamina K

pixabay.com

 

Ovog vitamina ima i u voću. Najviše ga ima u jabukama, borovnicama, bananama i grožđu, prenosi Telegraf.rs.

Komentari (0)

Loading