SUVE ŠLJIVE su prepune vitamina: EVO ŠTA SVE LEČE!

Autor: Republika

Lifestyle

21.03.2021

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suve šljive su nepravedno zapostavljena poslastica, a osim lepog i sladunjavog ukusa, imaju mnogobrojne pozitivne efekte za zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Suve šljive

Pospešuju brojne funkcije tela

U 100 grama suvih šljiva ima 732 miligrama kalijuma. Ovaj makromineral je od suštinskog značaja za naše telo, jer mu pomaže da pravilno funkcioniše i sprečava brojne bolesti, prenosi Bright side.


Kalijum smanjuje rizik od moždanog udara, jača kosti i mišiće i podstiče pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Svakodnevno se preporučuje unos od oko 4.700 miligrama kalijuma, a to ćete postići ukoliko suve šljive kombinujete u ishrani sa lisnatim zelenim povrćem, bananama ili jabukama.

Dobre su za krv

Nedostatak gvožđa u telu može prouzrokovati anemiju, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput hroničnog umora, problema sa srcem ili plućima, kao i problemi prilikom trudnoće.

Suve šljive su odličan izvor gvožđa, što ih čini jednim od boljih proizvoda koji pomažu u sprečvanju navedenih problema.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poboljšavaju varenje

Suve šljive su prepune vlakana, a jedna šolja ovog voća bez koštica sadrži 12 grama rastvorljivih vlakana, što pored prirodnog laksativa sorbitola, pomaže u pravilnom radu creva.

Tim povodom preporučljivo je pojesti bar šest suvih šljiva dnevno.

Regulišu odlazak u toalet

Ukoliko patite od zatvora, to može izvršiti dodatni pritisak na vašu bešiku i prouzrokovati češće mokrenje.

Da biste to sprečili, potrebno je da napavite sledeću smesu: šolju soka od jabuke, šolju ovsenih pahuljica i 3/4 šolje suvih šljiva.

Pomešajte dobijenu smesu i 1-2 kašike rastvorite u 240 mililitara vode i popijte pred spavanje. Već sutradan ćete videti pozitivan efekat.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tope kilograme

Zahvaljujući vlaknima, konzumiranje suvih šljiva može vam pomoći da duže vreme ostanete siti i uspešno kontrolišete telesnu masu.

U ovoj studiji učestvovale su dve grupe gojaznih žena. Jednoj grupi su u zdravu ishranu uključene suve šljive i za 12 nedelja žene iz te grupe izgubile su 4,4 kilograma.

Jačaju kosti

Ukoliko patite od osteoporoze ili ste u rizičnoj grupi da je dobijete, konzumiranje suvih šljiva, naročito kod žena, sprečava pojavu ove neprijatne bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Regulišu krvni pritisak

Visok krvni pritisak ponekad nema izražene simptome, ali podmuklo utiče na srce, bubrege i stvara druge probleme u telu. Ukoliko suve šljive kombinujete sa suvim grožđem, smanjićete rizik od pojave krvnog pritiska.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading