KOKICE IZ MIKROTALASNE LOŠE ZA ZDRAVLJE: Evo zašto ne treba da ih jedete!

Autor: Republika

Lifestyle

17.03.2021

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kokice spadaju u omiljene grickalice ljudi, često se koriste i za dijete, ali je za zdravlje vrlo važan način na koji ih spremate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina nas je ljubitelj kokica, ali malo ko ima vremena da se bavi pečenjem kukuruznih zrna kada nam treba hrskava, ukusna "filmska" grickalica. Umesto toga, okrećemo se kokicama iz mikrotalasne.


Kokice su pune vlakana, siromašne masnoćama i kalorijama. Ali zašto smo skloni da zdrava zrna kukuruza kokičara zamenimo pakovanjem predviđenim za mikrotalasnu rernu?

Jedan razlog su dodatni sastojci. Kada pravite kokice na tradicionalan način, verovatno koristite malo maslinovog ili suncokretovog ulja i soli, ali kada pripremate kokice iz kese za mikrotalasnu, često birate užinu sa dva, tri ili više sastojaka, a da toga možda niste ni svesni.

Nezdrave masti

Proizvođači kokica za mikrotalasnu više ne koriste transmasti, već palmino ulje. To nije najbolji izbor za zdravlje srca: studija objavljena 2015. godine u časopisu The Journal of Nutrition sugeriše da palmino ulje povećava LDL holesterol više od drugih biljnog ulja zahvaljujući višem sadržaju zasićenih masti.

Ali bez obzira na to da li se radi o palminom ili drugom biljnom ulju na spisku sastojaka za kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj rerni, velika je verovatnoća da ćete pojesti dobru količinu zasićenih masnoća. Neke od kesica kokica za mikrotalasnu sadrže između četiri i šest grama zasićenih masti po porciji, što čini između 20 i 30% vaše dnevne preporučene vrednosti.

Višak natrijuma

Da li ste proverili količinu natrijuma na svojoj omiljenoj kesi kokica za mikrotalasnu pećnicu? Osim ako proizvođač ne navodi na deklaraciji da ne koristi so, mogli biste da unesete više od 300 miligrama natrijuma po porciji. Uopšte, idealan dnevni unos natrijuma je 1.500 miligrama, tako da je to već 20% dnevnog unosa u maloj užini. A ko se može zaustaviti na maloj kesi kokica?

Studije su pokazale da je ishrana sa većim sadržajem natrijuma povezana sa hipertenzijom. Jedna studija iz 2015. godine u časopisu Američkog koledža za kardiologiju, na primer, sugeriše da višak natrijuma može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem, bubrege i mozak.

Hemikalije

Mnoge kesice kokica za mikrotalasnu sadrže hemikalije namenjene očuvanju sastojaka, dodavanju arome i sprečavanju masnoće koja se upije kroz kesicu. Proizvođači su koristili perfluoroalkil i polifluoroalkilne supstance (PFAS), za koje Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) kaže da su rizične po zdravlje.

Zato su proizvođači kokica prestali da koriste određene PFAS za koje je poznato da su štetni i umesto njih su uveli zamene. Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives otkrila je da kokice pripremljene u kesici za mikrotalasnu rernu gotovo uvek sadrže određenu količinu PFA - i da ljudi koji ih redovno jedu imaju više nivoa ovih jedinjenja u serumu od onih koji ne konzumiraju.

Da biste sebi pružili potpunu kontrolu nad onim što jedete, ne koristite prečicu i nabavite kukuruz za kokice, pa ih spremite na tradicionalan način. Čak i ako je potrebno nekoliko minuta više vremena za pripremu, vaše zdravlje neće biti pod rizikom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading