Doktor Perišić objašnjava gde grešimo: NIKAKO NE STAVLJAJTE LIMUN U OVAJ ČAJ!

Autor: Republika

Lifestyle

15.03.2021

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o efektu kafe i čaja, kao i greškama koje ljudi prave kada stavljaju limun u tople napitke.

RepublikaFoto: printscreen/TV Prva
Vojislav Perišić

- Engleski čaj pravi bolje raspoloženje od kafe ujutru - rekao je prof. dr Vojislav Perišić gostujući na Prvoj televiziji.


- I moja žena radi od pola 4 ujutru, ali ne pije vodu nego kafu ili čaj. Moj bi savet bio u ovo vreme kovida, treba da izaberemo koji čaj da pijemo. Engleski, koji je u pogledu kofeina kao 60 odsto kafe, a ima predivnu aromu, treba ujutru i pomirisati nešto lepo, pomirišite čaj i osobu koju volite, to je endogena stimulacija - rekao je on.

- Miris čaja budi jako lepe asocijacije, prijatne, to je vrlo značajno. Pola sata pre obroka popiti lep čaj, bez limuna, ne stavljajte ga unutra! Vitamin C je neotporan na temperaturu, ne možemo vitamin C u vrelu šolju čaja da stavimo, uništiće ga - kazao je gastroenterolog.

Kada je u pitanju najzdravija sorta čaja, on preporučuje engleski i zeleni.

- Ako uzimamo crni, engleski, on ima jako mnogo antioksidanasa, a još više ga ima u zelenom čaju, koji pritom nema kofein. Japanci ga piju stalno, a ne boluju od mnogih bolesti, živeo sam u Japanu tri i po godine i gledao sam šta jedu i piju - rekao je on.

Da li bi trebalo popiti čaj odmah ujutru čim ustanemo, koliko je dozvoljeno dnevno?

- Pre svakog obroka šolja čaja, i još dve između, to mu dođe na pet šolja čaja. Ako pijemo crni čaj, to je oko 250 miligrama kofeina, to je daleko ispod preporučene doze koju bismo dobili u kafi. Šolja crnog čaja ima oko 50 miligrama kofeina - rekao je prof. dr Perišić.

Što se kafe tiče, 400 miligrama kofeina dnevno je bezbedno, što je šest šolja! Zvuči previše, a profesor doktor je rekao da ih pije 12!

- Nemam visok pritisak, i sigurno neću dobiti rak debelog creva niti Alchajmerovu bolest. Ko pijucka kafu, to smanjuje i štetan efekat alkohola na jetru - rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Radica

15.03.2021 13:26

Ja sam poseban slucaj izgleda,jer ni u jedan caj ne stavljam limun.Pijem svako jutro solju zelenog caja i posle podne solju caja od djumbira,naravno bez limuna.Mozda i zato sto svako jutro popijem uz caj opc+c kapsulu vitamina c.