NA VREME POČNITE SA PROLEĆNIM PRIPREMAMA: Savršena frizura uz prirodnu negu

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

12.03.2021

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon hladnijih temperatura, na kojima smo se krili ispod kapa i kapuljača, često se suočavamo sa činjenicom da nam kosa ne izgleda baš sjajno.

RepublikaFoto: Photo by Element5 Digital on Unsplash
Foto: Ilustracija

Naelektrisana je i slabo hidrirana, a krajevi su ispucali. To je znak da vlasištu i koži glave treba da posvetimo maksimalnu pažnju. Proleće je doba kada se sve konačno budi, a kada je lepota u pitanju, posebno buđenje potrebno je kosi. Frizerka Saša Huremović za Srpski telegraf otkriva kako da na prirodan način oporavite kosu uz pomoć sastojaka koji su vam nadohvat ruke, šta je još neophodno uraditi, ali i koje frizure su apsolutni hit u godini pred nama.

PROLEĆNO ŠIŠANJE

- Šišanje je ono čime prvo treba da obradujete kosu na proleće. Čak i ako ne želite promenu frizure, obavezno je skraćivanje ispucalih krajeva. Na taj način pripremate kosu za dalju negu i olakšavate joj da bolje iskoristi preparate za oporavak. Imajte u vidu da gotovi proizvodi za negu kose imaju brzo, ali kratkotrajno dejstvo, dok pakovanja i maske koje se prave kod kuće deluju sporije, ali je to dejstvo dugotrajno - kaže Saša Huremović.

Ona objašnjava da kosa prati prirodni ciklus - tokom zime i leta miruje, tokom jeseni opada, a u proleće se budi i brže raste. Ipak, prelazni period uvek je izazov na koji treba odgovoriti adekvatnom negom. Još jedan univerzalni savet koga svi treba da se pridržavaju jeste da ne perete kosu svakodnevno. To uklanja prirodna ulja i kosu čini beživotnom, suvom i bez sjaja.

PAKOVANJE I FARBANJE

Bez obzira na promenu godišnjih doba, kosu treba prati dva-tri puta nedeljno. Gotovi šamponi koji su namenjeni za normalnu kosu vrlo dobro utiču na sve tipove kose jer je vazduh tokom ove sezone vlažniji nego inače. Osim toga, odlične šampone za kosu možete napraviti i sami. Nakon pranja na red dolazi nega u vidu toplih pakovanja i maski za rešavanje različitih problema kose i kože glave. Tu su zatim i čajevi za ispiranje, kao i tonici protiv peruti. Ako se farbate, posebnu pažnju posvetite odabiru boja za kosu. Poželjno je da bude obogaćena uljima i bez amonijaka.

- Ovog proleća moderni su čokoladni tonovi i sve nijanse plave, ali i smeli ljubičasti i ružičasti prelivi. Savetujem da na proleće dlaku malo poštedite intenzivnih tretmana. Možete razmotriti opciju pramenova ili balejaž tehnike senčenja da da biste proredili hemijsko tretiranje kose ili razmisliti o farbanju kanom ili prelivima za kosu - kaže Saša Huremović.

PRIRODNI PROIZVODI ZA NEGU KOSE

Šampon od kamilice

Preliti 300 mililitara ključale vode preko kašike usitnjenog ili mlevenog korena biljke sapunjače i isto toliko sušenih cvetova kamilice. Ostavite da se ohladi, pa ovim prirodnim šamponom operite kosu. Sapunjača je biljka koja daje slabu penu, ali zato odlično čisti.

Blagi biljni šampon

Pravi se od dve kašike jakog čaja i isto toliko neutralnog šampona za bebe. Za tamnu kosu koristite čaj od žalfije, za masnu hajdučku travu, za plavu latice nevena, a protiv peruti mešavinu koprive i čička.

Biljno pakovanje za plavuše

U posudi nad parom zagrejati tri kašike bademovog ili kokosovog ulja, sok celog limuna, žumance i kašičicu meda, uz mešanje drvenom kašikom. Kada se smesa prohladi, utrljati u kožu glave i naneti na svaki pramen. Kosu uviti u plastičnu foliju, pa u vlažan topao peškir, a preko svega staviti suvu kapu ili obmotati suvom debljom majicom. Što duže držite ovu masku, efekat će biti bolji. Na kraju operite kosu šamponom.

Maska za oštećene krajeve

Dobro umutiti po dve kašičice ulja od susama i meda i žumance. Pokvasiti kosu, naneti masku, držati na glavi tri sata, pa oprati uobičajeno kosu. Ponavljati svaki treći dan.

Maska od batata i avokada za regeneraciju

Izgnječiti avokado i bareni batat krompir, pa dodati kašiku maslinovog ili kokosovog ulja i naneti na mokru kosu. Ostaviti da deluje pod peškirom oko pola sata, a onda regularno oprati kosu.

Tonik za jaču kosu

Pomešati 75 mililitara čaja od pelina i 75 mililitara votke. Ovaj tonik za osvežavanje i jačanje kose nanositi razblažen s vodom direktno na teme.

Čajevi za ispiranje kose

Za plavu kosu pomešati po četiri dela sušenih cvetova kamilice i latica nevena, tri dela sušenih cvetova pomorandže i dva dela sušenih cvetova zove. Za tamnu kosu pomešati po tri dela sušenih listova žalfije, leske i ruzmarina i jedan deo sušenih cvetova lipe. Od biljne mešavine napraviti jak čaj i dodati vodi za ispiranje kose.

Vodica protiv peruti

Usitniti listove sveže koprive, staviti u staklenu teglu i preliti jabukovim sirćetom. Nakon dve nedelje procediti, sipati u čistu flašu i nanositi na teme glave dva puta nedeljno po dve kašike vodice. Može se dodati i u vodu za ispiranje kose nakon pranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading