Da li vožnja automobila postaje luksuz a ne potreba? Cena evrodizela vrtoglavo raste: Šta vozače očekuje do kraja godine

Autor:

Razonoda

10.03.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gorivo u Srbiji je počelo da poskupljuje pre oko četiri meseca, a u odnosu na novembar, vozači su prošle nedelje za evrodizel morali da izdvoje 12,24 dinara više, za benzin 10,68, a za auto-gas 8,97 dinara više.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cena sirove nafte brent ima trend rasta pet meseci, a iznenadni veliki skok na svetskom tržištu, koji je zabeležen 7. marta, njenu vrednost podigao je iznad 70 dolara po barelu.

Ovo izaziva zabrinutost potrošača u našoj zemlji, koji strahuju da bi to moglo da izazove još drastičnije poskupljenje goriva. Cene na pumpama neće moći da ostanu na istom nivou, ali za koliko će biti uvećane, zavisi od više faktora.

Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), ističe da je ovaj skok cene sirove nafte bio kratkotrajan i da je već sada njena vrednost nekoliko dolara ispod 70. Koliki će uticaj imati, kako navodi, tek će se videti, jer tržište ne reaguje na dnevnom nivou, nafta se ne nabavlja tako. Na primer, kompanija NIS je kupuje jednom mesečno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Rast cena goriva poslednjih nedelja u Srbiji je posledica onih ranijih poskupljenja sirove nafte - kaže Mićović. - Lane je pad cene sirove nafte uticao da dizel pojeftini oko 30 dinara od februara do maja. Još uvek nismo dostigli nivo cena koji je bio početkom prošle godine, pre tog pojeftinjenja, ali blizu smo. Od novembra do 7. marta cena sirove nafte povećana je za 82 odsto, što se odražava i na cene na pumpama, koje neće moći da ostanu na istom nivou.

Međutim, poslednji skok na svetskom tržištu je bio kratkotrajan i već sada sirova nafta je pala na 68, odnosno 69 dolara. Na taj rast, kako objašnjava, uticala su dva događaja.

Pre tri dana američki Senat je usvojio finansijski paket pomoći u okviru borbe protiv pandemije od 1.900 milijardi dolara, što znači povećanu tražnju za naftom u narednom periodu i utiče na rast njene cene. On ističe i da je istog dana dron pogodio bazu rezervoara za naftu u Saudijskoj Arabiji i tada se nije znalo kakvi će biti efekti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato su mnogi pohrlili da kupe crno zlato i bili su spremni da plate više od 70 dolara. U međuvremenu je konstatovano da posledice nisu drastične i cena je pala za nekoliko dolara.

Mićović podseća i da se u Srbiji od 15. februara primenjuju novi, veći nominalni iznosi akciza na derivate nafte, tako da su troškovi uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.

- U prosečnoj maloprodajnoj ceni, recimo dizela, koja je protekle nedelje bila 152,54 dinara za litar, državne dažbine iznosile su 87,65 dinara po litru, ili 57,5 odsto, a ukupno naftnim kompanijama, od izvora nafte do pumpe, pripalo je 64,88 dinara po litru - navodi Mićović.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža
Foto: Ilustracija

KRETANJA GORE - DOLE

PREMA do sada dostupnim podacima UNKS, prošle sedmice, u proseku je litar benzina koštao 144,87 dinara, evrodizela 152,54, a auto-gasa 83 dinara. U januaru 2020. godine, cena benzina bila je 149,97 dinara, evrodizela 163,99, auto-gasa 83,88 dinara za litar. Nakon toga, lane do maja, gorivo je pojeftinilo oko 30 dinara. Sada se polako približavamo vrednostima s početka prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading