Cena goriva u Srbiji ponovo raste: Evo kako da smanjite potrošnju vašeg automobila

Autor:

Razonoda

07.07.2020

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasno je da je korona znatno uticala na obaranje cene nafte u svetu, pa tako nije ova radost za vozače ni nas zaobišla. Gotovo da nema osobe u našoj zemlji koja se nije obradovala kada je ugledala na displeju benzinske pumpe da stoji cifra za 20 i kusur dinara manja nego pre epidemije korona virusa. Međutim, u poslednjih nekoliko dana, primetili smo da je cena opet skočila, i to svakoga dana po dinar ili dva ide nagore. Ali, i za to postoji rešenje. Možemo li potrošnju goriva svesti na minimum? Imamo nekoliko saveta za vas kako to da uradite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pošto je za većinu vozača cena goriva na benzinskim pumpama "noćna mora", predstavljamo vam nekoliko načina kako da bez mnogo muke uštedite na njemu i potrošnju svesti na minimum.

Vozite lagano

Pri tome ne mislimo da vozite 40 km/h dok vas ostali pretiču, nego nemojte da nabijate papučicu gasa i onda naglo da kočite. Upravo zbog ovih radnji troši se najviše goriva. Poenta je u tome da se drži konstantna brzina, bez prenaglih kočenja i ubrzavanja. Ovde nije reč samo o prevelikoj potrošnji goriva – i kočnice se troše više nego obično.

Menjajte brzine

Najekonomičniji rad automobila jeste kada dostignete određenu brzinu da prešaltate u veću. S većim brojem obrtaja ide i više goriva. Zapamtite da je najbolja vožnja između 50 km/h i 70 km/h, ali to naravno nije slučaj za autoput. Nemojte forsirati vaš auto – i sami znate koliko se rizik od nesreće povećava ako idete debelo iznad dozvoljene brzine.

RepublikaFoto: Printskrin: Youtube.com/ Volkswagen USA
Foto: Ilustracija

Klimatizovano okruženje

Iako danas više-manje svi automobili imaju ugrađenu klimu, auto troši i do 10 odsto više goriva dok klima hladi unutrašnjost automobila. Iako znamo da letnje vrućine mogu biti nepodnošljive, koristite klimu što manje, jer osim što troši više goriva, nije dobra za zdravlje.

Najčešći uzrok prehlada leti upravo je boravak u klimatizovanom automobilu, što zbog prevelike temperaturne razlike, što zbog toga što svi volimo upaliti klimu da duva direktno u nas pa je glavobolja najčešća posledica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Servis

Čim automobil pređe određenu kilometražu, dobro je posetiti servisera ili automehaničara, čisto da se odredi stanje automobila. Ako je sve u redu, odlično, ali nakon nekoliko hiljada kilometara postoje određeni delovi koji se s vremenom istroše, pa ih je potrebno menjati.

Možda vam se ne čini kao način uštede, ali ovo je druga vrsta uštede, koja vas tera da popravite automobil, pre nego bude prekasno, te će trošak biti prevelik da bi se isplatio. U takvim trenutcima ljudi koji ostanu bez automobila udaraju se po glavi i govore da su to trebali ranije da obave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading