PISAO PISMA LAUŠEVIĆU, OBJAVIO I KNJIGU: Ko je Marko Stanković Jaguar koji je uhapšen u Španiji?

Autor:

Hronika

28.02.2024

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na poluotvorenom odeljenju KPZ Zabela, radio je kao bibliotekar i iskoristio slobodno vreme za književno stvaralaštvo.

PISAO PISMA LAUŠEVIĆU, OBJAVIO I KNJIGU: Ko je Marko Stanković Jaguar koji je uhapšen u Španiji?

Foto: Youtube/ Goli Zivot TV Happy

Marko Stanković, poznatiji kao Jaguar, uhapšen je u Španiji u sklopu akcije "Vertikala", pod sumnjom da je bio deo organizovane kriminalne grupe predvođene Radojem Zvicerom, Darkom Šarićem i Veljkom Belivukom. Ovo nije prvi put da je Stanković bio u sukobu sa zakonom. Još 1998. godine, u svom restoranu je ubio naoružanog muškarca, nakon čega je pobegao u Holandiju. Izručen je Srbiji 2009. godine, kada je počeo sa izdržavanjem kazne u zatvoru. Ipak, tokom boravka u zatvoru, Stanković je pronašao svoju strast prema književnosti i pisanju.

Oduvek sam voleo da čitam, a u Zabeli sam na poluotvorenom odeljenju i radim kao bibliotekar. Poslednje tri godine učestvovao sam na literarnim festivalima i imam napisane već tri knjige. U martu sam se registrovao kao pisac u Narodnoj biblioteci i želja mi je da napišem što više knjiga, pošto imam dosta slobodnog vremena - pričao je ranije Stanković.

Iako je osuđen na 12 godina zatvora, Stanković je uspeo da pronađe svoje mesto u zatvoru. Na poluotvorenom odeljenju KPZ Zabela, radio je kao bibliotekar i iskoristio slobodno vreme za književno stvaralaštvo. Objavio je knjigu "Pisma Žarku Lauševiću", koja je 2018. osvojila treće mesto na Festivalu literarnog stvaralaštva za osuđenike. Otkrio je da je njegov roman autobiografski, fokusiran na život osuđenika u zatvoru i posebno istakao interesovanje osuđenika za knjigu Žarka Lauševića. Stanković je izrazio želju da njegova knjiga dopre do što većeg broja čitalaca, s obzirom na to da je svestan koliko je čitanje važno, a koliko ljudi malo čita.

U knjizi se radi o osuđeniku - meni, koji piše pismo Žarku Lauševiću kako bi mu glumac poslao svoju knjigu. Interesovanje osuđenika za knjigu Žarka Lauševića je veliko, pa sam morao da ga zamolim da mi pošalje još jedan primerak. Policajac, koga Žarko pominje u svojoj knjizi, nalazi se i u mojoj, kao moj nadređeni. Opisao sam tu vreme koje provodim u zatvoru - kazao je tada Stanković.

Današnja akcija "Vertikala" predstavlja veliki udarac za organizovani kriminal. U zajedničkoj međunarodnoj akciji uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teška ubistva i teško ubistvo u pokušaju. Ova akcija rezultat je višegodišnje istrage i intenzivnog operativnog zajedničkog rada sa Evropolom i drugim relevantnim agencijama.

Marko Stanković Jaguar, čovek sa burnom prošlošću, uspeo je da pronađe novi životni put kroz književnost, ali njegova umešanost u organizovani kriminal i dalje baca senku na njegovu priču.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading