PREMINUO SRPSKI AMBASADOR! Iza sebe ostavio neizbrisivi trag u diplomatiji!

Autor: M.B.

Hronika

22.02.2024

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo prof. dr Čedomir Štrbac - Ambasador koji je obeležio istoriju.

PREMINUO SRPSKI AMBASADOR! Iza sebe ostavio neizbrisivi trag u diplomatiji!

Foto: Pixabay

Sveća

U Beogradu je u 83. godini preminuo prof. dr Čedomir Štrbac, čovek čija je karijera obeležila jugoslovensku i srpsku diplomatiju. Njegova uloga kao ambasadora u Africi i Aziji ostavila je dubok trag, a njegovo delovanje se protezalo i na oblasti međunarodnih odnosa, savremene istorije, radničkog pokreta i teorije socijalizma.

Dugogodišnji ambasador

Profesor Štrbac je svoju diplomatsku karijeru gradio kao ambasador u Africi i Aziji, ostavljajući neizbrisiv pečat u međunarodnim odnosima. Njegovo iskustvo i angažovanje na tim pozicijama doprinelo je jačanju diplomatskih veza između Jugoslavije/Srbije i zemalja afričkog i azijskog kontinenta.

Direktor Instituta za međunarodni radnički pokret

Pored bogate diplomatske karijere, prof. dr Čedomir Štrbac je bio i direktor Instituta za međunarodni radnički pokret, gde je doprineo proučavanju i unapređenju radničkog pokreta širom sveta. Njegovo stručno znanje i istraživački rad u ovoj oblasti ostavili su trajni uticaj na proučavanje socijalističkih teorija i globalnog radničkog pokreta.

Publicistički rad

Kao plodan pisac, prof. dr Čedomir Štrbac je objavio brojne radove i knjige, pružajući jedinstven uvid u svoje ambasadorsko iskustvo i duboko razumevanje međunarodnih odnosa. Njegova dela ostaju trajni spomenik njegovom doprinosu diplomatskoj zajednici i šire.

Profesor Štrbac će ostati upamćen kao istaknuta ličnost jugoslovenske i srpske diplomatije, čovek koji je svojim radom i angažovanjem obeležio jedno važno razdoblje u istoriji međunarodnih odnosa. Njegova posvećenost diplomati, istraživanju i pisanju ostavila je dubok trag koji će dugo biti prisutan u srpskoj i svetskoj diplomatiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading