Umro Petar Luković!

Autor:

Hronika

12.02.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je preminuo u 74. godini, a bio je poznati novinar

Umro Petar Luković!

Foto: Youtube/Face hd tv

Jutros je u Beogradu, nakon duge i teške bolesti, preminuo Petar Luković, poznati novinar i istaknuta figura u svetu novinarstva i kulture. U 74. godini, Luković je napustio ovaj svet, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag u srpskom novinarstvu.

Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, Luković je svoju karijeru započeo kao novinar u časopisu "Duga" 1976. godine. Svojom strašću i izvanrednim radom kao politički i rokenrol kritičar, Luković je svojim tekstovima obogatio mnoge novine i časopise poput "Džuboksa", "Mladosti", "Politike" i mnogih drugih.

Svojim angažmanom kao glavni i odgovorni urednik portala "E-novine" i saradnjom sa prestižnim medijima kao što su "Vreme", "Nedeljna Dalmacija", "Oslobođenje" i "Rok", Luković je širio svoj uticaj i doprinosio raznovrsnim diskusijama o politici, kulturi i društvu.

Foto: Youtube/Face hd tv

Petar Luković

Njegova dugogodišnja saradnja sa hrvatskim stručnim nedeljnikom "Feral Tribune" od njegovog osnivanja 1984. godine, kao i sa brojnim drugim časopisima iz regiona, dodatno su obogatili njegovu karijeru i uticaj.

Petar Luković nije bio samo novinar - bio je i autor nekoliko knjiga, uključujući "Bolja prošlost", "Ćorava Kutija" i "Godine raspada – hronika srpske propasti", koje su ostavile dubok trag u kulturnoj i političkoj sferi.

Za svoj izuzetan doprinos novinarstvu, Luković je dobio brojne nagrade, uključujući prestižnu nagradu "Dragiša Kašiković" 1994. godine, kao i nagradu "Staša Marinković" dnevnika "Danas" 2001. godine. Takođe, proglašen je za počasnog građanina Sarajeva 2010. godine, što svedoči o njegovom međunarodnom uticaju i priznanju.

Petar Luković će biti upamćen kao neumoran istraživač, hrabar komentator i posvećeni novinar, čiji su rad i doprinos neizbrisivo utkani u istoriju srpskog novinarstva. Njegova ličnost i dela ostaju inspiracija za buduće generacije novinara širom regiona.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading