BELIVUKOVI KOLJAČI DAVALI STANOVE I 50.000 EVRA ZA SLOBODU! Svi ostaju iza rešetaka!

Autor:

Hronika

26.01.2024

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nastavku suđenja klanu Veljka Belivuka izvođeni su novi dokazi od kojih optuženi strepe, a njihovi advokati su pokušavali da ih opovrgnu.

BELIVUKOVI KOLJAČI DAVALI STANOVE I 50.000 EVRA ZA SLOBODU! Svi ostaju iza rešetaka!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug

Suđenje kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja danas je nastavljeno izvođenjem dokaza koje sudija predočava prisutnima. Advokati odbrane, ali i ostali učesnici imaju pravo da se nadovezuju i da komenatrišu svaki od izvedenih dokaza. 

17.52 SVI OSTAJU IZA REŠETAKA: SUĐENJE SE NASTAVLJA SREDINOM FEBRUARA   

I advokat Alekse Stošića je predložio ukidanje pritvora ili zamenu pritvora blažom merom za svog branjenika. Milovan Tadić i Nemanja Lakićević su obećali pred sudom da će uvek biti dostupni pravosuđu ako ih puste iz pritvora i da garantuju stanovima u jemstvo.

S tim da je Lakićiveć ponudio i 50.000 evra.  Tužilac Babić je saopštio da su i ranije imali identične zahteve, i da je stav tužilaštva  nepromenjen i da sudu predlaže da odbije zahteve, odnosno predloge za ublažavanje mera protiv optuženih.   

Sudija je posle dvadesetominutnog većanja  saopštila da se odbijaju predlozi za ukidanje pritvora za sve koji su tražili.  Zatim je sudija zakazala nastavak suđenja za 12, 13, i 14 februar - kada će biti nastavljen uvid u pisanu dokumentaciju, a poslednjeg određenog ročišta, kako je rekla, biće pozvan i grafolog Svičević zbog potvrda o privremeno oduzetim predmetima  na kojima  potpisani Miloš Budmir i još jedan okrivljeni , a poriču da su njihovi potpisi. 


17.35 Zlikovci sa stadiona Partizana nosili i olovke pištolje: Oružje koje im je oduzeto prikazano u Specijalnom sudu 

Posle telefonskih komunikacija kao dokaze sudija prikazuje na ekranu slikano oružje koje je veštačeno. 

Optuženima su zaplenjeni pištolji, puške, prigušivači kao i jedna olovka pištolj. 

Sudija sa većem potom šapuće da bi ovde pretres trebalo da prekinu za danas i ovu nedelju te ostavlja prostor da branioci iznesu procesne predloge, u prvom redu da traže pogodnosti za svoje branjenike.  

Prvi se za reč javio branilac Milovana Tadića, advokat Nikola Jerković koji po ko zna koji put ponavlja da Miksa nije živeo nikada na drugoj adresi osim u Dalmatinskoj gde skromno živi. 

- Predlažemo da pritvor bude ukinut i ako smatrate da je potrebno, bude zamenjen blažom merom. Okrivljeni Tadić ceo svoj život živi na jednoj adresi. On nema štek stanove, prošle su skoro tri godine od kako je uhapšen i nema opasnosti da će ponoviti delo - kazao je Jerković i dodao da je Tadić radio 15 godina i da je otkaz dobio neposredno pred hapšenje. Advokat nudi i jesmtvo , te ističe da tadić ima malo dete. 

Advokat Boško Milić traži ukidanje pritvora za Aleksandra Vučeljića, a u ime kolege Dalibora Katančevića koji nije prisutan, traži da pritvor bude ukinut i optuženom Nemanji Lakićeviću.

Advokat Marina Srdić, branilac Vladimira Greka je predložila da njemu zatvorski pritvor bude zamenjen kućnim, što je tražila i advokatica za Dragana Mitrovića. 

Za optuženog Šejića njegov branilac traži ukidanje pritvora.


17.07 Sudija je prikazala i izveštaje iz kaznene evidencije za sve optužene prema kojima je više njih neosuđivano. 

Veljko Belivuk  je osuđivan 2016. godine na kaznu zatvora u trajanju od pet meseci i 15 dana, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, kao i na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine izdržavanjem kod kuće. 

Marko Miljković je presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu u aprilu 2017. godine na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci uslovno na tri godine,

Miloš Budmir je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu iz 2014. i to  na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva meseca.

Njegov brat Marko Budmir je presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu iz 2012. godine osuđivan na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci uslovno na tri godine, kao i presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu 2015. na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uslovno na pet godina. 


Dejan Tešić je osuđivan presudom Osnovnog suda u Staroj Pazovi iz .2016. godine na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca uslovno na jednu godinu.

Nemanja Lakićević je prema izveštaju iz kaznene evidencije takođe osuđivan, i to presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu 2016. godine, na kaznu zatvora u trajanju od  osam meseci uslovno na dve godine, kao i presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu 2019. godine na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,00 dinara.

Marko Andrić je osuđivan presudom Opštinskog suda u Nišu 2007. godine, na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a 2015. presudom Osnovnog suda u Nišu na četiri meseca zatvora. takođe, presudom Osnovnog suda u Nišu od 2014. godine na kaznu zatvora uslovno u trajanju od devet meseci uslovno na dve godine.

Aleksandar Vučeljić je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2010. godine na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca uslovno na dve godine, presudom Višeg suda u Beogradu 2012. godine na kaznu zatvora u trajanju od  sedam godina, te presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013.  na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Milovan Tadić Miksa osuđivan je presudom Prvog opštinskog suda u Beogradu 2002. godine ukorom, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu iz 2017. godine na kaznu zatvora u trajanju od sedammeseci uslovno na tri godine. Protiv njega se paralelno sa ovim suđenjem vodio i postupak za krivično delo teška telesna povreda gde je nedavno osuđen na tri godine zatvora.

Boris Karapandžić je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2013. godine na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu 2015. godine na kaznu zatvora u trajanju od sedam meseci, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu 2016. godine na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Protiv njega se po trenutno  vodi i postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, za krivično delo nasilničko ponašanje. 

Vladimir Grek je osuđivan presudom Višeg suda u Pančevu 2016. godine na kaznu zatvora sa izdržavanjem kod kuće u trajanju od šest meseci, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu 2021. godine na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,00 dinara. Protiv njega se vodi se trenutno i postupak  pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, za krivično delo nasilničko ponašanje.

Aleksa Šejić je osuđivan presudom Osnovnog suda u Surdulici 2020. na kaznu zatvora od jedne godine sa rokom provere od tri godine.

 

16.30 Napeto u "Specijali"


Odbrana traži da se tabele sa listinzima poziva i poruka po baznim stanicama izdvoje iz spisa jer su na njima ručno olovkom napisana imena optuženih opredeljujući po nerčijem ličnom nahođenju čiji je koji broj. 

- Nalazimo se na terenu sudske dokazne radnje... - kazao je tužilac Ivanić pojašnjavajući da je sve rađeno u skladu sa zakonom i dodao:  

 - Listinzi se mogu nabavljati samo na osnovu naredbe sudije za prethodni postupak. 
zakonito.Sud donosi naredbu i operateri telekomunikacija u formi tabela to dostave sudu, pa se dostavi tužiocu - to je forma. 

Advokat Dejan Lazarević, kojeg zbog saradnje sa klanovima, zovu i Đavolji advokat i  Konsiljere traži preko suda da tužilac prizna ko je svojeručno pisao po listinzima. 

- Jel se vi to obraćate tužiocu?- pita sudija.

- Preko suda pitam pristojno tužioca Ivanića koji vodi slučaj, ko je potpisivao tabele koja se na kojeg optuženog odnosi. Predlažem da se Ivanić izjasni ko je to pisao - decidno je rekao branilac Belivuka i još desetorice optuženih iz klana. 

Tužilac Babić ustaje i kaže da postoje okviri i zakon koji se moraju poštovati i da zahtevi odbrane moraju biti odbačeni. 

- Oni će sudija sada tražiti i vas da saslušavaju, kako su krenuli. Dajte molim vas - rekao je Babić.  

Bazne stanice u Smederevu hvatale su u više navrata članove klana, tako da je pretpostavka da su tada boravili u klanici u Ritopeku. 

I posle prikazivanja listinga okrivljeni se javljaju i govore da nemaju veze sa tim navodima jer opet kažu da nisu imali telefone. 
 

16.20 I ubijenog Pukija policija pratila kao člana klana Belivuk- Miljković

Izvedene naredbe prema odluci suda ostaju deo spisa i ko je koristio telefone i čiji su bili ceni će u sklopu čitavog predmeta u skladu sa drugim dokazima. 

Sudija je predočila i naredbe suda da se izvrši uvid u telefonske komunikacije NN "Boske" i NN "Tajson".

Prema dokumentaciji, Aleksandar Gligorijević je promatran po naredbama od 28. maja 2020. do 1. juna 2021. zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne grupe Veljka Beliuvka i Marka Miljkovića. 

Gligorijević je ubijen u kući u Ritopeku, a  okrivljeni saradnik je pred sudom obelodanio da je tada prvi put prilikom zločina u toj kući video Belivuka uznemirenog. Radilo se o likvidaciji Aleksandra Gligorijevića Pukija, koji je surovo ubijen jer je bio označen kao izdajnik klana.

- Puki je bio blizak sa Belivukom. Veljku i Marku prilazi sa pričom kako treba da bu du likvidirani na nekoj od narednih utakmica, i to iz snajpera iz zgrade Stjepana Filipovića, kako su ti momci stupili sa njim u kontakt i da prodaju likvidatore za 100.000 evra. Kako bi to potkrepio, doneo je snajper, koji je i zaplenjen na stadionu. Doneo je snajper, Belivuk i Miljković ga odlažu, pozivaju Jankovića da ga proveri i to je Gligorijevićevu priču dovelo u sumnju jer je Janković rekao da nema domet iz te zgrade. Tada se posumnjalo da igra duplu igru i da možda želi da namami Belivuka i Miljkovića - ispričao je Srđan Lalić i dodao da su onda vođe grupe tražili da sivi "golf" ozvuči i stavi pod njega GPS uređaj. Taj automobil su potom dali Gligorijeviću, kako bi videli šta smera.

15.25 Belivuk: "Brojevi telefona nemaju veze sa mnom"

Advokat Marka Miljkovića i više optuženih članova klana ustaje i tvrdi da su pojedina lica u ovom postupku imala dvojna svojstva kada je sudija prikazala naredbe o prisluškivanju i uopšte posmatranju, iz 2020. godine, za Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Milana Ljepoju i Aleksandra Pukija Gligorijevića.. 

Potom se čitaju naredbe suda za posmatranja i uvida u telefonske komunikacije Veljka Belivuka, Budimire, Marka Miljkovića, Srđana Lalića, sada saradnika okrivljenog, kao i drugih članova ovog klana, a koje su produžavane čak i kada su uhapšeni u februaru 2021.. 

Tužilac pojašnjava vezano za  navodno dvostruke uloge rekavši da je to bila faza predistrage u kojoj se prikuplja materijal na osnovu kojeg se ceni protiv koga će da usledi istraga, da su zato propraćena lica koja su kasnije označena kao žrtve klana.  

Sudija je pročitala da je u spisima i naredba vezana za isvesnog Nebojšu Filipovića.
Advokat Dejan Lazarević Konsiljere se javlja za reč i kaže da telefoni za koje su izdate naredbe nisu pripadali ni vođama klanova ni drugim pobrojanim članovima klana. 

- Okrivljeni nisu korisnici tih telefona, niti kartica, tako da tražimo izdvoje ove naredbe iz spisa - rekao je Konsiljere.

Tužilac Saša Ivanić je odgovorio na zahteve odbrane i kazao:

- Ovo je osporavanje činjeničnog stanja. Ovo je iznošenje odbrane i ja ponavljam da se radi o zakonito pribavljenim dokazima. 

Vođa klana Veljko Belivuk u pratnji straže izlazi za govornicu. 

- Ja bih da istaknem da nijedan broj telefona niti dok sam bio na slobodi, niti tokom ovih godina dok sam u pritvoru nema veze sa mnom - rekao je Belivuk. 

Za govornicu potom izlazi oko desetak optuženih sa istim navodima.

- Niti sam koristio, niti sam imao telefon - kazao je Budmir Marko.

Njegov imenjak Miljković izražava poštovanje veću i kaže da nisu korisnici ovih telefona niti imei brojeva.

- Pa nisam ni jedan telefon koristio , niti znam o čemu se ovde radi - kazao je Grek. 

Sudsko veće se povuklo na dvadesetak minuta da odluče da li će pobrojane naredbe ostati u spisima predmeta.

14:55 Sudija oštro odgovorila advokatu

Advokat Nenad Aleksić javio se na početku današnjeg dela suđenja za reč jer nije bio prisutan kada su izvedeni dokazi pred sudom koji su se odnosili na njegovog klijenta, na optuženog rukometaša.  

- Mom branjeniku Vojislavu Đorđeviću nije oduzet niti pronađen nijedan predmet koji bi mogao da bude povezan sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. Oduzet mu je samo mobilni telefon koji je veštačen i ništa kompromitujuće i što bi ga pozivalo na odgovornost, nije pronađeno. Stoga zahtevamo da mu se vrate mobilni telefon i kartica i da se uklone optužbe na račun mog branjenika - rekao je Aleksić.

- U redu, sada se ponavljate. Sedite, nemojte da se ponavljate - rekla je sudija.  

- Iskaz mog branjenika pred sudom je kontradiktoran sa iskazima svedoka Ilije S. tako da sve ukazuje da je svedok govorio neistinu. Vojislav Đorđević je u policiji iskaz dao pod prisilom i to je opovrgao kasnije, sve što je tada rakao. Zapisnik o prepoznavanju lica tražim da se izuzme kao što su tražile i moje kolege.

Podsetimo, u prethodna tri dana ove nedelje branioci su osporavali dokaze pokušavajući da ukažu sudskom veću na navodno podmetnute dokaze od strane tužilaštva. Belivukov advokat Dejan Lazarević koji se vratio u slučaj nakon što je pušten iz pritvora da se brani sa slobode kao član grupe Darka Šarića koja je planirala ubistvo svedoka protiv Šarića u drugom postupku, uporno je pokušavao da osopori čak i tragove zločina nađene na licu mesta..

Navodio je da su DNK tragovi mešoviti i u slučajevima kada su veštaci utvrdili da su na bereti sa prigušivačem našli trag vođe klana Veljka Belivuka kao i drugih optuženih na oružju, ali i drugim predmetima u "kući smrti" u Ritopeku i  u bunkeru na stadionu Partizana u Humskoj. Lazarevićeva taktika pri odbrani je sada već svima jasna, a to je da želi da veštaci dokaze označe kao kontaminirane jer su navodno oni prenošeni i menjani tokom uviđaja sa jednog na više mesta pošto je više osoba nego što bi trebalo, sa njima dolazilo u kontakt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Sanja

01.02.2024 14:33

Lazarević je kralj lažnih dokaza, falsifikata i iskaza!!!