HRVATINOV SPORAZUM JE FALSIFIKAT: Miljković ponovo divlja u sudu - uleteo u sudnicu u pratnji straže, a onda...

Autor:

Hronika

25.01.2024

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavlja se suđenje Veljku Belivuku i njegovoj ozloglašenoj kriminalnoj grupi.

HRVATINOV SPORAZUM JE FALSIFIKAT: Miljković ponovo divlja u sudu - uleteo u sudnicu u pratnji straže, a onda...

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Marko Miljković i Veljko Belivuk

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Na današnjem suđenju trebalo bi da se prikaže dokumentacija koju je prikupio MUP, kao i obavljena veštačenja.

Tokom prethodnih ročišta odbrana je zatražila izuzeće tužilaca, tvrdeći da su u postupku koristili falsifikovane izveštaje o uviđaju iz kuće u Ritopeku, gde su pripadnici grupe ubijali žrtve.

Ovaj predlog sudija je odbila, dok je usvojila predlog da se ispitaju veštaci koji su obavljali veštačenja za koja odbrana tvrdi da su falsifikovana.

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock

Suđenje Veljku Belivuku

Advokat Dejan Lazarević od ponedeljka ponovo brani 11 pripadnika ove grupe. Lazarević je na početku ovog postupka branio nekoliko pripadnika sve dok nije uhapšen u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je pripadnik grupe Darka Šarića.

Prethodno su tokom suđenja ispitani svedoci, oštećeni u ovom predmetu, odnosno članovi porodica ubijenih muškaraca, kao i oštećeni I.S. kojeg su, kako je navedeno u optužnici, članovi ove grupe oteli i držali na stadionu FK Partizan gde su ga mučili, zlostavljali i silovali.

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

Nastavlja s pregledanjem fotografija kuće u Ritopeku

Advokat Dragoš Cukavac, branilac Vladimira Dimitrijevića odmah se javio za reč i zatražio da se njegov klijent dodatno izjasni o fotografijama koje su ranije pregledane a koje se odnose na pretres prostorija koje je koristio a koje su načinjene posle hapšenja.

Dimitrijević: Ja sam 2018. počeo da živim i radim u Zemunu, prostorije koje su pretresane pripadaju mom ocu. Dolazio sam samo povremeno kod njega, da ga obiđem, zato sam i na pretres kasnio sat vremena.

U sudnici se nastavlja sa pregledanjem fotodokomuntacije, i to fotografija dvorišta i okoline kuće u Ritopeku, njene unutrašnjosti i predmeta pronađenih u njoj, a koje su načinjene 1. aprila 2021.

Foto: republika

Kuća strave u Ritopeku

Tražim da se moj branjenik Vladmir Dimitrijević izjasni povodom dokazne radnje, da da dopunsko izjašnjenje, rekao je na početku današnjeg ročišta advokat Dragoš Cukavac.

- Tokom 2018. sam se odselio u Zemun i jesam dolazio kod oca u Jerković povremeno, zato sam kasnio na pretres oko sat i po - rekao je Dimitrijević.

Prikazuju se slike "kuće smrti" u Ritopeku jedan ugao dvorišta sa kadom, kao i spoljašnji izgled  kuće iz različitih uglova. Javlja se advokat Dejan Lazarević kao branilac Belivuka i deset optuženih i kaže da želi da u zapisnik uđe kako kuća u Ritopeku izgleda lepo i pristojno.

- I sami vidite da tu ništa ne ukazuje na vršenje kriminalnih dela .To je veoma važno - rekao je Konsiljere. 

Nakon njega i advokatica Nebojše Jankovića, kao i Nikola Jerković konstatuju da je policija po hapšenju grupe skidala pločice i podove, a da je kuća zatečena u urednom stanju.

Foto: republika

Kuća strave u Ritopeku

- Policija je to kopala pretraživala, ali ništa nije našla. Nećemo da pomislimo da je ovakvo zatečeno stanje - navodi se. 

Srebrni i roze nož nalaze se među označenim stvarima koje su pronađene po kući. Mnoštvo kesa nalazi se na podu. Vidljivi su i žućkasti tragovi po zidu skrivene prostorije. Mnoštvo posudica i creva za vodu sa kojima je po optužnici spirana krv i drugi ostaci žrtava nakon što su mleveni i pakovani u džakove pa bacani u Dunav. 

Sudija Vinka Beraha Nikićević predočava fotografije svih predmeta iz skrivene prostorije.

Između ostalih i stolice za koju su prema optužnici vezivani muškarci koje su mučili i ubijali na zverski način. 

Advokat Dejan Lazarević kaže da je sve što smo videli dato na analizu i da je boravkom 12, 13 osoba  došlo do toga da su dokazi kontaminirani , te da nema indicija d aje izvršeno bilo koje krivično delo, a posebno onih teških krivičnih dela koja se stavljaju na teret optuženima.

- Ja lično sam prelazio sa jedne na drugu stranu slivnika, zbog uskog prostora zbog toliko ljudi koji su bili unutra. I kako je onda moguće da 15 dana kasnije ti dokazi budu validni - istakao je Lazarević optužen u drugom postupku sa grupom Darka Šarića za planiranje ubistva Nebojše Joksovića koji je svedočio protiv Šarića.

Posle Ritopeka prikazuju se slike iz Humske iz Nikola Jerković ukazuje više puta da se radi o nezakonitim uviđajima dok sudija predočava različite izveštaje o uzetim otiscima u Ritopeku, a potom i na stadionu Partizana u Humskoj 1. 

- Oružje na kojima su pronađeni DNK Veljka Belivuka i Miloša Budmira iz skrivene prostorije - rekla je sudija dok je predočavala dokaze i kako je dolaženo do njih. 
Tužilac Ivanić rekao je da su dokazi 

- Utvrđuju se činjenice koje su predmet dokazivanja. Na puški su nađeni tragovi Miloša Budimira i na pištolju bereta  i prigušivaču Veljka Belivuka - istakao je tužilac. 
Advokat Belivuk nastupa opet sa svojom otvorenom taktikom da dokaže da su dokazi kontaminirani. 

- Postoje tri osobe koje su ostavile trag. Verovatnije je dobiti da se radi o belivuku i još dva lica , nego da se radio o tri neke osobe. Rečeno je da se radi se o mešanom profilu i na to će nam odgovoriti sudski veštaci - kazao je Lazarević i na pitanje suda naveo da na ove okolnosti na sud treba pozvati veštake koji su potpisnici veštačenja Ana Kostić i Nataša Vasić.

Miljković: "Hrvatinov sporazum je falsifikat"


Miljković uleteo u sudnicu u pratnji straže: "Hrvatinov sporazum je falsifikat", sudija nastavlja gde je stala, kao da ništa nije rekao.

Advokat Miljana Perendija ogorčena ustaje traživši reč nakon što je sudija predočila da su od optuženog Ivanovskog i dvojice pritvorenika oduzeti telefoni.  

- Filip Ivanovski treba da se prikaže kao najgori. Radi se o telefonu Igora Kostića, a ne o telefonu Ivanovskog. O tome su pisale novine. najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje tužilaštva- rekla je Miljana Perendija advokat Ivanovskog.

Marko Miljković se javio da kaže neštpo povodom spiska oduzetih stvari od saradnika okrivljenog Bojana Hrvatina. Straža ga prati u stopu, njih sedam. 

- Niste me videli, javio sam se još pre. Ne piše da je od Hrvatina oduzeto 10.000 evra, a to ni sam nije rekao, a po sporazumu je njemu taj novac oduzet jer je priznao da je stečen izvršenjem krivičnih dela. Njegov sporazum je falsifikat - rekao je Miljković. 

Sudija je otvorila potom cd sa prisluškivanim razgovorima Senada Rešovića iz aprila 2021. godine.Podsećamo, on je uhapšen u oktobru te godine, osam meseci nakon hapšenja klana. On je označen kao učesnik u otmici Nikole Mitića žrtve klana. Advokat Lazarević traži transkripte. Sudija ističe da su dokaz razgovori.

U prvom razgovoru Rešeovića naslućuje se da razgovara sa NN muškarcem o trgovini droge i da nije pisnuo nikome o tome. Spominju i novac.

Tužilac se slaže da će transkipte razgovora uraditi i da uz uz njih dostaviti i specifikacije razgovora. 

Isplivali dokazi protiv zločinaca: Na kesi iz ormara tajne prostorije nađeni tragovi Jankovića i kuma Marka Miljkovića  

U 16, 45 nastavlja se suđenje klanu posle polučasovne pauze. 

Sudija predočava zveštaje o oduzetim predmetima od okrivljenog Mijata Simeunovića. Mobilni telefon između ostalog kao i beli koverat sa usb. Zatim zapisnike o veštačenju istih predmeta. Prikazuju se izveštaji o oduzetim mobilnim telefonima, lap topovima,  Alekse Dunjića

Tužilac je pojasnio situacju sa nađenim tragovima koje je navela sudija bez imenovanja onih koji su ih ostavili.

- Biološki tragovi Nebojše Jankovića nađeni u kesi u ormanu tajne prostorije , kao i Nikole Spasojevića( prim.aut. kum Marka Miljkovića)  čime se potvrđuje verodostojnist iskaza okrivljenog saradnika Spasojevića - rekao je Saša Ivanić.

Belivukov branilac kao i trećine klana pojasnio je da se radio o tragovima nađenim 
na kraćoj ručki od kese i na dužoj.

- Četiri doprinosioca na tragu zato predlažem da pozovem jednog od veštaka, Dušana ili Milicu Keckarević - replicirao je Lazarević. 

Advokat Jerković opet kaže da su dokazi nezakoniti. 

Sudija je posle samo 15 minuta zaključila današnje ročište rekavši da je urađeno sve što je bilo po planu i zakazala nastavak sutra u popodnevnom terminu.
 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Siki

25.01.2024 16:32

Pa kako majke ti ovaj da nije izbacen iz advokatske komore?