"MI SMO BILI NAVIJAČKA, A NE KRIMINALNA GRUPA": Belivuk ponovo osporavao dokaze, zakazan nastavak suđenja

Autor:

Hronika

23.01.2024

15:14 >> 19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od Marka MIljkovića je oduzeto nekoliko lap topova, kao i desetak mobilnih telefona od Marka Miljkovića, a oko 20-tak od Veljka Belivuka.

"MI SMO BILI NAVIJAČKA, A NE KRIMINALNA GRUPA": Belivuk ponovo osporavao dokaze, zakazan nastavak suđenja

Foto: estock/printscreen

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je i danas suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji je optužen za sedam otmica i ubistava, trgovinu drogom i oružjem kao i jedno silovanje u prostorijama na stadionu FK Partizan

BELIVUK: MI SMO BILI NAVIJAČKA, A NE KRIMINALNA GRUPA 

Veljko Belivuk nešto želi da kaže u svoju i odbranu optužene grupe:

- Kad sam ja priveden 4. 2. došla je prvo jedna pa druga ekipa u restoran na stadionu. Prva ništa nije pronašla, pa je posle druga od oko njih 40-tak pronašla navodno svašta. Bila su samo dva svedoka tokom pretresa što je malo za toliki prostor. 

Belivuku smeta što niko od sveedoka saradnika nije primetio da je prostorija restorana asimetrična,da je jedan zid je polukružni.

- Tu je navodno mučen Nikola Mitić, što nije istina. Ništa nije kako su naveli u zapisniku i na ovim slikama što vidimo. Vrata su bila normalna do našeg hapšenja, a ne razvaljena. ja ne krijem da je to bila moja druga kuća. Oduzeti su navijački rekviziti jer smo mi bili navijačka, a ne kriminalna grupa - kazao je Belivuk. 

Suđenje je prekinuto nekoliko minuta pre pola sedam odlukom sudije Vinke Berahe Nikićević i nastavak je zakazan za dva dana, u četvrtak. 

BELIVUK I GEORGIEV SA ŽENAMA NA RUČKU KOVALI PLANOVE

Za Slađanu Sekulić, jedinu dama u klanu koja je narušenog zdravstvenog stanja i koja je u poslednje vreme izostajala sa suđenja, dok je njen suprug sve vreme prisutan, prikazane si dokazi danas između ostalog i u vidu fotografija. 

Njen i branilac njenog muža, advokat Sanja Ćeriman rekla je da se protivi svim dokazima kao nezakonitim. Njoj smeta i što se fotografije iz klanice u Ritopeku prikazuju u sudu. 

Marko Miljković traži reč i traži na uvid fotografiju iz kuće u Ritopeku gde su činjeni zločini i ubijani i mleveni oni koji su im se zamerili. 

Advokat Dejan Lazarević opet tvrdi da je u Ritopek u kuću zločina posle hapšenja optuženih dolazio kako je ko hteo i unosio različite predmete koji su danas deo optužnice protiv klana Belivuka i Miljkovića. 

Gledaju se fotografije i kamiona "Gradske čistoće" kod kuće i sve prostorije garaže.

- Na podu su na tri mesta tragovi krvi ubijenih - pojašnjava tužilac Ivanić. 
Zatim slede slike iz Humske iz magacina. 

BELIVUK HOĆE DA SE SUOČE TUŽILAC I LALIĆ

Marko Miljković se javlja za reč povodom dokaza na teret Alekse Dunjića. Sudija kaže da to nema veze sa njim i da nema potrebe da govori, ali njegov branilac Nikola Jerković ističe da je Miljković označen kao vođa OKG u okviru korje je navodno delovao i Dunjić. 

- Ilija S. je rekao na moja pitanja, ako se setite da mu nisu pokazane ničije slike, osim nas okrivljenih. To prepoznavanje nije validno. Dakle on je prvo gledao naše slike gde su mu govorili ko je ko, pa davao iskaz - rekao je Miljković.

Za Miljkovićem se javlja Belivuk da nešto kaže pred sudskim većem. Izazi vidno krupniji nego ranije, u šarenoj firmiranoj majci. 

- Sad je trenutak da se oglasim. Tužilac je rekao da je Ilija S. objasnio sve u izlaganju. Samo hoću da podsetim tužioca da je objasnio da ga je silovao Srđan Lalić.  Predlažem da se njih dvojica suoče i da vidimo da li će tužilaštvo protiv Lalića da podnese krivičnu prijavu za silovanje Spasića - kazao je Belivuk.
 

ADVOKAT NEVEŠTO BRANI OTMIČARA MLADIĆA KOJI JE SUROVO MUČEN I SILOVAN U HUMSKOJ

Zapisnici o prepoznavanju lica su predočeni kao dokazi i sudija je rekla da su branioci Nikola Jokić i Živko Dedović ranije tražili izuzimanje ovih dokaza  iz predmeta, ali je konstatovala da Jokić više nije branilac Alekse Stošića te je pitala advokata Dedović, branioca Alekse Dunjića da li ostaje pri predlogu. 

- Imamo mnogo toga da kažemo - rekao je Dedović ali je to  ostavio za naredne faze postupka.

Sudija zatim predočava dokaze iz spisa vezane za pretrese boravišta i drugih prostorija koje su koristili optuženi Stošić, Selak i Simeunović. 

- Sada vidimo da u prostorijama koje je koristio Mijat Simeunović nije pronađen nijedan dokaz vezan za izvršenje bilo kog krivičnog dela - rekla je Simeunovićev advokat Ivana Ostojić.  

Izvode se kao dokazi i izveštaji o pretresima lica mesta, poput stana Alekse Dunjića gde su pronađeni oružje i municija. 

- U zapsiniku nije navedeno gde je pronađeno oružje kao i municija u stanu u kojem je živeo sa ocem, majkom i sestrom. Na ovaj način su mogli za posedovanje oružja i municije mogle biti optužene umesto njega recimo njegova majka ili sestra. Aleksin otac poseduje dozvolu za ovo oružje i kako je moguće navesti da se oduzima od Alekse to oružje - rekao je advokat Dedović.

Braniocu smetaju i zapisnici o prepoznavanju gde je žrtva klana silovani i mučeni mladić Ilija S. naveo da prepoznaje Dunjića, ali bez opisa.

- To sve piše u mojim primedbama jer je zapisnik neupotreljiv.  Ilija S. je pričao neformalno sa policajcem gde je naveo da je u pitanju krupniji muškarac - rekao je između ostalog branilac Dunjića.

Tužilac se protivi izdvajanju ovih dokaza i kaže da ovi dokazi daju verodostojnost samom iskazu žrtve pred sudom. On ističe da nije oduzet od Dunjića očev pištolj nego drugi za koji nije imao dozvolu. 
 

PRONAĐENI MILJKOVIĆEVI OTISCI U KOLIMA UBIJENOG LJEPOJE

Nekoliko minuta pre 17 časova nastavljeno je ročište izvođenjem dokaza da su u autu Miliana Ljepoje pronađeni otisci Marka Miljkovića, to je decidno rekao tužilac Saša Ivanić da su veštačenjem pronađeni tragovi Miljkovićevih papilarnih linija.

Zatim se predočavaju dokazi pribavljeni veštačenjem tragova protiv Belivukog servisera za kola, majstora Vladimira Dimitrijevića.

Među predmetima privremeno oduzetih iz radionice optuženog Vladmira Dimitrijevića nađeno je vatreno oružje, pištolj slikan iz svih uglova, a veštačenjem je utvrđeno da je bilo i kokaina u toj istoj prostoriji. 

- Tragovi kokaina su pronađeni u metalnom sanduku, a potvrđujemo i njegovo priznanje na zapisniku sa saslušanju u policiji - kazao je tužilac Ivanić posle izvođenja prethodno predočenih pisanih dokaza 

- Na svim našim novčanicama, evo uzmimo ih iz naših džepova i novčanika i da ih veštačimo naći ćemo kokain. To je utvrđeno istraživanjima, to nisam utvrdio ja - rekao je konsiljere Lazarević.

Nakon što je tužilac kazao da se ovde nije radilo o kokainu pronađenom na novčanicama, nego u sanduku, odnosno kovčegu i optuženi lazarević se javio za reč.

- Kao prvo to nije radionica, niti podrum, niti servis, nego garaža.  Kofer videćemo čiji  je. Znači debelo se grešimo - rekao je automehaničar iz naselja Braće Jerković u Beogradu.
 

16.20 SUDIJA PAUZOM PREKINULA SUĐENJE

Sudija je odlučila da polučasovnom pauzom radi odmora prekine današnje ročište i zaskazala je okupljanje u sudnici za 16.40.

16.15 TRAGOVI UBICA I ŽRTAVA PRONAĐENI U KUĆI SMRTI

Odbrana, u prvom redu advokati optuženih vođa klana, Dejan Lazarević i Mirjana Vasiljević osporavaju nalaz, odnosno izvveštaj pronađenih psihoaktivnih suprstanci kod optuženih, gde se navodi da su pronašli kokain. 

- Ovaj dokaz je potvrđen saslušanjem okrivljenih, poput Alekse Šejića i saradnika okrivljenih koji su opširno govorili o trgovini kokainom i da su optuženi njime trgovali, a neki ga i konzumirali - rekao je tužilac. 

Odbrana je rekla da im smeta što je to veštačenje potpisala Jelena K. farmaceut, zanemarivši čibnjenicu da ona radi kao policijski forenzičar.  Odbrana i tužilaštvo su se složili da se potpisani veštaci saslušaju u ovom slučaju.

- Pronađeni su biološki tragovi Marka Miljkovića na jednoj jakni, kao i tragovi Vlade Draganića i pokojnog Milana Ljepoje. Na šrafcigeru i čizmama sada pokojnog Zdravka Radojevića. Takođe na čizmi u tajnoj prostoriji uvrđeno je da su ostali tragovi Milana Ljepoje. Na čizmama i tragovi Marka i Miloša Budimira - istakao je tužilac.

Advokat Dejan Lazarević je po ko zna koji put ponovi prljavu taktiku odbrane rekavši da tragovi optuženih nisu pronađeni jer je pronađen traljav dokazni materijal, te da su svedoci okrivljeni kao saradnici tužilaštva naučeni da pričaju ono što piše u optužnici. 
 

15.50 TUŽILAC NEGIRAO NAVODE DA SU IZVEŠTAJI OBAVLJENI NEZAKONITO

- Ljepojini tragovi su nađeni i na podu ispod mašine - odgovorio je tužilac kada se odbrana pobunila da su izveštaji o pregledu lica mesta obavljeni na nezakonit način i da forenzirani nisu valjano veštačili tragove iz Ritopeka. 

- Nije vršen uviđaj na vozilima i to je ranije utvrđeno - rekao je jedan od advokata trživši da se shodno tome kizuzme jedan čitav registrator sa dokazima, ali je tužulac i to osporio. 

Sudija predočava izveštaj sa uviđaja iz marta 2021. posle hapšenja OKG Belivuka i Miljkovića kada su pronađeni  tragovi papilarnih linija.

Sudija predočava zapisnike o veštačenju uređaja oduzetih od Marka Miljkovića i Veljka Belivuka i utvrđeno je da su komunicirali sa okrivljenim saradnikom u ovom postupku Nikolom Spasojević, te Vladom Draganićem, kao i Slađane Sekulić jedine dame u klanu ostalih optuženih. 

Od Marka MIljkovića je oduzeto nekoliko lap topova, kao i desetak mobilnih telefona od Marka Miljkovića, a oko 20-tak od Veljka Belivuka. 

Odbrana je tražila izuzimanje ovih veštačenja, odnosno pretresa kako ih je nazvala advokat Mirjana Vasiljević koja je sve preglede telefona oduzetih od optuženih nazvala nezakonitim budući da veštačenja nisu obavili nezavisni veštaci već policijski. Vasiljević sada brani Marka Miljkovića, nakon što sudija nije dospustila da nastavi da brani Nišlija Marka Andrića pošto je on njoj prethodno otkazao punomoćje i nakon toga želeo da je vrati. Sudija je odbila tu mogućnost. 

Nakon izvođenja pobrojanih pisanih dokaza sudija predočava iste dokaze na DVD.  
 

15.05 TUŽILAC KONSTATOVAO DA SU VUKIĆEVIĆEVI TRAGOVI PRONAĐENI NA VRATIMA I NOZI STOLICE

Nastavljeno je izvođenje pisanih dokaza, gde je juče zaustavljeno zbog kraja radnog vremena.

Sudsko veće je juče odbacilo zahteve za izuzeće glavnog tužioca za organizovani kriminal i postupajućih tužilaca koje su po ko zna koji put tražili optuženi tražili preko odbrane.

Sudija je istakla da nema zakonskih razloga za izuzeće, ali je njeno veće prihvatilo zahtev advokata Dejana Lazarevića koji se vratio u postupak kao, branilac Veljka Belivuka i još 11 optuženih. Lazarević je tražio da se saslušaju policajci koji su potpisali Izveštaj o forenzičkom pregledu lica mesta.

Danas su branioci optuženih osporili prvo policijski pretres rekavši da je bio bez naredbe, a time i brojne izveštaje i veštačenje NCKF ( nacionalnog centra za kriminalistiku i forenziku).

U prvom redu optuženi pokušavaju da ospore da su u "kući smrti" u Ritopeku pronađeni tragovi Lazara Vukićevića , jednog od ubijenih muškaraca. S tim u vezi, traže od sudije da se saslušaju veštaci koji su obavili taj posao. Tužilac se složio sa tim predlogom odbrane.  

Tužilac konstatuje da jesu pronađeni tragovi Vukićevića i dodaje: "Na vratima i na nozi stolice u tajnoj prostoriji su pronađeni tragovi Milana Ljepoje, a Zdravka Radojevića na razvodnom ormanu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading