POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV "BALKANSKOG KARTELA"!

Autor:

Hronika

24.01.2024

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud potvrdio.

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV "BALKANSKOG KARTELA"!

Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ATLÁNTICO

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal danas dobilo rešenje da je optužnica protiv "Balkanskog kartela" potvrdjena od strane Višeg suda, saznaje nezvanično "Blic".

U jednom od recentnih slučajeva, uhapšen je ogranak Balkanskog kartela u oktobru 2023. godine. Grupa od osam osoba, uključujući Miroslava Starčevića, Predraga Stojića, Zorana Jovanovića, Miloša Milovanovića, Marka Milovanovića, Stefana Nakića, Srđana Đurića i Marka Simića, optužena je za neovlašćenu proizvodnju i distribuciju opojnih droga.

Tokom perioda od 12. februara 2020. do 16. marta 2020. godine, ova organizovana kriminalna grupa je na teritorijama Republike Albanije i Republike Srbije sprovodila aktivnosti vezane za kupovinu, prenos, i posredovanje u trgovini opojnim drogama, posebno marihuanom. U jednom od značajnih zaplena, otkriveno je i oduzeto 782 kilograma marihuane na graničnom prelazu Vatin. Tokom predistražnog postupka, prikupljeni su dokazi koji ukazuju na upotrebu Skaj aplikacije uz međunarodnu pravnu pomoć.

Miroslav Starčević, poznat kao Mića Crnogorac, sumnjiči se da je organizator ove kriminalne grupe i nalazi se u pritvoru od sredine maja prethodne godine, kada je uhapšen u još jednoj obimnoj policijskoj akciji.

Kako je funkcionisao Balkanski kartel?

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) objašnjavaju da Balkanskom kartelu pripada više desetina organizovanih kriminalnih grupa koje se udružuju radi vršenja krivičnih dela, kao i da je upravo po tome što su grupe sa Balkana, kartel i dobio ime.

- Ono što ih sve povezuje jeste trgovina kokainom. Da bi tako nešto radili potrebna je ozbiljna logistika, kupiti kokain u Južnoj Americi, dovesti ga iz džungle do broda, ubaciti malim čamcima ili u luci u veliki brod, zatim proći carinu, policijsku i obalsku stražu. Potom, dočekati brod u evropskim vodama pa pokupiti malim čamcima ili u luci angažovati ekipu za izbačaj ili celog kontejnera ili robe… - objasnio je ranije sagovornik za Blic i dodao da organizovane kriminalne grupe (OKG) dogovore sklapaju putem kriptovane komunikacije.

- Udružuju se iz više razloga. Svaka grupa ima svoj posao, a najcenjenija je ona koja može da obezbedi transport.

Kako je dalje naveo , preko kriptovane komunikacije se dogovori sklapaju mnogo lakše jer im ona omogućava da ne moraju da se sastaju, već se dogovorili oko trgovine kokainom, koji su nekada znali da traju i po godinu dana, sada završavaju za dve nedelje.

Kokain se iz Južne Amerike najčešće krijumčari u kutijama sa bananama.

- Najlakše je otvoriti firmu za trgovinu bananama jer za njima uvek postoji potražnja - govori on i dodaje da kokain u Evropu najčešće stiže iz luka u Belgiji ili Holandiji, a potom se prevozi dalje.

U Srbiju, dodaje, stiže značajno manji deo celokupne pošiljke.

Kada je reč o trgovini narkoticima, vrh organizovanih kriminalnih grupa (OKG) zarađuje enormne količine novca, a pokušavaju da ga stave stave u legalne tokove kupovinom stanova po svetu i obezbeđivanjem luksuznog života.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading