ŠTA TRUJE RADNIKE? Tužilaštvo i inspekcija i danas u fabrici "Magna", postrojenje evakuisano, pomoć lekara zatražilo 57 ljudi!

Autor:

Hronika

19.01.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je potvrđeno u OJT Aleksinac, treća smena je došla na posao oko 22 časa, a novi slučaj trovanja je počeo oko jedan čas.

ŠTA TRUJE RADNIKE? Tužilaštvo i inspekcija i danas u fabrici "Magna", postrojenje evakuisano, pomoć lekara zatražilo 57 ljudi!

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIC, youtube/printscreen, shutterstock

Trovsanje u fabrici "Magna"

Fabrika "Magna“, u kojoj je za 24 časa, u dva navrata, otrovan ukupno 161 radnik, neće raditi dok se ne utvrdi uzrok trovanja, potvrđeno je beogradskim medijima u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

Kako je već pisano, preksinoć oko 19 časova počelo je prvo trovanje radnika, kao se sumnjalo, lepkom za lepljenje podnih obloga a lekarsku pomoć zatražila su 104 radnika. Nakon provere kvaliteta vazduha koji je ocenjen kao čist, sinoć se na posao vratila treća smena zaposlenih, kada se desilo novo trovanje usled koga je pomoć lekara zatražilo 57 zaposlenih.

Kako je potvrđeno u OJT Aleksinac, treća smena je došla na posao oko 22 časa, a novi slučaj trovanja je počeo oko jedan čas iza ponoći.

- Oko jedan čas iza ponoći pomoć lekara zatražila prva grupa od petnaestak radnika istog postrojenja u istoj hali zbog istih ili sličnih simptoma. Fabrika je ponovo evakuisana i zatvorena, upućeni su vatrogasci i policajci. Inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije su na terenu, ponoviće se sveobuhvatna merenja koja će biti i dodatno proširena – rečeno je u OJT Aleksinac, piše Blic.

U aleksinačkom tužilaštvu ističu da fabrika do daljnjeg neće raditi dok se ne utvrdi uzrok trovanja.

- Uviđaj u fabrici će ponovo biti obavljen. Biće prikupljeni dokazi i obaveštenja od radnika koji su radili u trećoj smeni. Pre uviđaja će morati da se utvrdi šta je uzrok da bi mogao bezbedno da se obavi uviđaj - kažu u OJT Aleksinac.

Kako je već pisano, nakon prvog trovanja u noći između 17. I 18.januara, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je započelo istragu.

Proveravala su se dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen etison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata.

Drugi scenario koji je proveravan je bila hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.

Nakon što su izvršena merenja vazduha unutar hale, juče popodne je konstatovano da je vazduh čist pa se treća smena vratila na posao, kada se posle ponoći, desilo opet trovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading