OTKRIVENA TAJNA UBISTVA STAMBOLIĆA! Ljuba Šiptar je poslednji sa njim pričao, detalji razgovora lede krv u žilama: Dželati nisu sačekali njegov odgovor!

Autor:

Hronika

13.01.2024

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubomir Mihajlović otkrio je detalje razgovora sa Ivanom Stambolićem noć pre nego što je ubijen.

OTKRIVENA TAJNA UBISTVA STAMBOLIĆA! Ljuba Šiptar je poslednji sa njim pričao, detalji razgovora lede krv u žilama: Dželati nisu sačekali njegov odgovor!

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Ivan Stambolić ubijen je 25. avgusta 2000. godine, a pune tri godine je njegovo ubistvo bilo misterija, sve dok u martu 2003. godine tokom akcije ''Sablja'', pripadnici ''zemunskog klana'' nisu otkrili mesto na kom je zakopano telo nekadašnjeg predsednika predsedništva SR Srbije.

Ljubomir Mihajlović, poznatiji kao Ljuba Šiptar, nekadašnji direktor Komercijalne banke je jednom prilikom otkrio tajnu Stambolićevog ubistva.

Naime, verovalo se da je motiv njegove otmice i ubistva, bio strah poordice Milošević da bi mogao biti ozbiljan politički protivnik na izborima te godine, a sve dok telo nije pronađeno, slučaj se vodio kao nestanak i otmica.

Sudeći po svedočenju Ljube Šiptara, Stambolić bi izbegao atentat da su njegovi likvidatori znali šta planira da odgovori liderima DOS-a. Ljuba Šiptar bio je poslednji koji je razgovarao sa Stambolićem pre nego što će ga oteti i ubiti:

- Bili smo više nego braća. Zaposlio sam mu ćerku iako me je molio da to ne radim, jer ga, govorio mi je, službe prate, pa ću imati posledice od Miloševića. Nije me bilo briga, uradio sam to iz poštovanja prema njemu. I s velikim zadovoljstvom. Stambolić je, tvrdim vam, bio bolji političar od Miloševića, bio je vizionar. Imao je odlične odnose sa Albancima - rekao je jednom prilikom Ljuba Šiptar za Kurir i dodao da bi "Kosovo bilo u okviru Srbije" da je Stambolić ostao na vlasti.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka verovalo se da je Stambolić bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića, a zapravo je bilo obrnuto - Milošević je bio saradnik Stambolića. I tako sve do Osme sednice i čuvenog obračuna kada je smenjen, posle čega počinje neprikosnovena vladavina Miloševića.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanvović,AP,E-Stock,Zoutube/DSSBeograd,ST/N.Mandić,youtube.com/TVHAPPY

Milošević se plašio Ivana Stambolića

Porodica Milošević je najave da bi Stambolić nakon 14 godina mogao da se vrati na političku scenu, shvatili kao pretnju.

- U subotu je kidnapovan, a mi smo Košutnjakom šetali u petak uveče. Šetali smo do jedanaest uveče, na rastanku mi je rekao: 'Ljubo, sutra imam važan sastanak, DOS s Latinkom Perović hoće da me kandiduje da, umesto Vojislava Koštunice, budem protivkandidat Miloševiću na predsedničkim izborima. Spremam se da im sutra u 11 časova saopštim da to neću da prihvatim. Jedna ćerka mi je navodno stradala u saobraćajnoj nesreći u Budvi, ali pouzdano znam da ju je ubio režim, hoću da mi druga ćerka i sin ostanu živi i zdravi'. Sutradan je kidnapovan. Plakao sam kao dete kad sam čuo. A da se kandidovao za predsednika - pobedio bi Miloševića. Ivana su voleli ljudi - otkrio je tada Ljuba Mihajlović.

Podsetimo, za ubistvo Ivana Stambolića su osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije, kaoi pojedini čelnici Resora Državne bezbednosti Srbije. Istragom je utvrđeno da su pripadnici JSO oteli Stambolića oko 10 časova ujutru dok je trčao Košutnjakom. Ubacili su ga u kombi, usta mu prelepili lepljivom trakom, na glavu stavili džak i odvezli na Frušku goru gde su ga oborili na kolena ispred unapred iskopane jame. Branko Berček mu je s leđa ispalio dva hica u glavu - telo su bacili u jamu sa živim krečom.

Stambolićevo telo pronađeno je tek 2003. tokom akcije "Sablja", a posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, za šta su osuđeni pripadnici JSO i kriminalnog "zemunskog klana". Nekadašnji pripadnik Jedinice, Nenad Šare, inače svedok saradnik, odveo je policiju do mesta zločina.

- Dobili smo naređenje od Legije da otmemo i ubijemo Ivana Stambolića, a na Fruškoj gori u njega je pucao Berček. Mesec dana smo pratili Stambolića. Koristili smo vozila JSO, "jugo", "pasat", kao i beli i plavi kombi. Ovaj beli kombi nam je u toku praćenja Stambolića ukraden, a u njemu su bili kreč i 20 litara vode. Posle smo dobili drugi beli kombi i nastavili praćenje. Legijina naređenja morali smo da izvršavamo, jer bi u suprotnom završili kao Stambolić - rekao je Šare.

Suđenje za ubistvo Stambolića bilo je objedinjeno sa postupkom za atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Prvostepena odluka doneta je 2005. i to je bila prva presuda na maksimalnih 40 godina zatvora za počinioce zločina. 

2007. godine, za ubistvo Stambolića, odlukom sedmočlanog sudskog veća Vrhovnog suda Srbije, trećestepenom presudom, pravosnažno su osuđeni najviši funkcioneri Državne bezbednosti i pripadnici JSO. Tada je prvi čovek tadašnjeg RDB Radomir Marković osuđen na 15 godina zatvora, Milorad Ulemek Legija i Branko Berček po 40, Nenad Bujošević - 35, Leonid Milivojević i Duško Maričić po 30, Nenad Ilić 15, a Milorad Bracanović na dve godine. Niko od njih nije priznao da je učestvovao u otmici, odnosno likvidaciji Ivana Stambolića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading