KRV ĆE PROLITI SAVOM, STRADAĆE STOTINE SRPSKE DECE: Zbog suludih pretnji koje stižu na adresu škole, razmišlja se o onlajn nastavi!

Autor:

Hronika

15.11.2023

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svim prijavljenim slučajevima, istakli su, policija preduzima mere na zaštiti lica, dok posebno obučeni policijski službenici pregledaju objekat.

KRV ĆE PROLITI SAVOM, STRADAĆE STOTINE SRPSKE DECE: Zbog suludih pretnji koje stižu na adresu škole, razmišlja se o onlajn nastavi!

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ dr, Profimedia

Pretnja bombom

U poslednje dve nedelje, učenici i nastavno osoblje Osnovne škole "20. oktobar" na Novom Beogradu su gotovo svakodnevno evakuisani iz škole zbog dojava o bombama i jezivih pretnji koje im stižu mejlom. Najveća škola u Beogradu dobija i po više dojava tokom dana koje stižu sa anonimne adrese.

Tokom jučerašnjeg dana je takođe stigla dojava o bombi, a kako se navodilo na instagram stranici serbialive_beograd, stigle su i preteće poruke - "Krv će proliti Savom, stradaće stotine srpske dece". U objavi je pisalo i da su "pričali od čega su napravljene bombe".

U ponedeljak, pre dva dana, su upućene dve pretnje, u obe školske smene. Nakon prepodnevne pretnje učenici su poslati kućama, a policija je pregledala školu. Potom je na početku druge smene stigla nova dojava, pa je otkazana nastava i za učenike popodnevne smene.

Pretnje zapravo već dve nedelje stižu svakodnevno, stizale su i tokom nedavnog jesenjeg raspusta, a sada kako je škola počela, a ovo ne prestaje, rukovodstvo škole razmišlja čak da pređe i na onlajn nastavu.

Roditelji strahuju, škola upućuje na Ministarstvo

Kako su rekli roditelji đaka, u pretnjama se pominje Kosovo i Rusija. Naglasili su i da je njihova bojazan utoliko veća jer samo ova jedna škola dobija pretnje i to nedeljama unazad.

Majka jednog đaka kazala je da su "od razredne jednog deteta dobili poruku da je tokom cele noći policija dežurala u školi, pa i mimo toga čak preventivno pregledala ceo objekat pre početka nastave"

Uprava škole rekla je da oni ne mogu da daju informacije, te da o svemu obaveštavaju Ministarstvo prosvete. Prema informacijama koje prenose mediji, jedna od mogućih opcija za rešenje je prelazak na onlajn nastavu.

Pretnje stizale i tokom jesenjeg raspusta

Direktor škole Branislav Nedeljković obratio se u ponedeljak roditeljima i naveo da su pretnje stizale i tokom jesenjeg raspusta.

- Budući da je u poslednjih desetak dana bilo pretnji koje se odnose samo na našu školu uputili smo zahtev policijskoj stanici Novi Beograd za dodatnu proveru bezbednosti i pojačani nadzor. Od jutros je u školi pojačano prisustvo MUP - naveo je zabrinutim roditeljima direktor Nedeljković pre dva dana.

On je dodao da je o svemu obavešteno i resorno ministarstvo koje je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima MUP-a.

- Instrukcije policije su da škola pojača dežurstvo o kontrolu ulaska u zgradu. Zbog toga će u vreme trajanja časova biti zaključana sva vrata osim na glavom ulazu. Učenici koji iz bilo kog razloga kasne na čas u školu će ulaziti na glavni ulaz pored obezbeđenja - naveo je direktor škole u dopisu roditeljima.

Za medije direktor nije hteo da govori. Šta bi mogao da bude motiv da baš ova škola svakodnevno bude "na meti" jezivih pretnji, za sada nije poznato.

Zvanično, od početka novembra tri dojave

U MUP-u su za Kurir naveli da su od početka novembra evidentirane tri prijave o postavljenim eksplozivnim napravama u OŠ "20. oktobar", za koje je proverama utvrđeno da su bile lažne, dok u ostalim školama na teritoriji opštine Novi Beograd nije bilo takvih prijava.

U svim prijavljenim slučajevima, istakli su, policija preduzima mere na zaštiti lica, dok posebno obučeni policijski službenici pregledaju objekat.

- Dojave o postavljenom ekplozivnom sredstvu ili napravi najčešće su upućene elektronskom poštom. Policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzima sve mere i radnje u cilju identifikacije i pronalaska pošiljaoca mejla - navode u MUP-u.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading