JEZIVA ISPOVEST OCA KOJI JE SVOJU MALU DEVOJČICU IZGUBIO U MASAKRU! Ovo je poslednja poruka koju mu je poslala preko sistema "Amber alert"!

Autor:

Hronika

26.10.2023

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se nešto dešava napolju, onda se zatvaraju vrata škole.

JEZIVA ISPOVEST OCA KOJI JE SVOJU MALU DEVOJČICU IZGUBIO U MASAKRU! Ovo je poslednja poruka koju mu je poslala preko sistema "Amber alert"!

Foto: Republika.rs

U Bejliju, Kolorado, 2006 godine, jedan čovek je upao u srednju školu u koju je išla moja kćerka. Uzeo je sedam talaca, sve su bile učenice. Emilija je poslala poruku mobilnim telefonom: "Sve vas volim, ljudi." To je bila njena poslednja poruka. Od svih talaca, ubio je samo nju. Zbog toga sam pokrenuo organizaciju upravo sa ovim imenom - Sve vas volim, ljudi.

Ovo priča Džon-Majkl Kiz, koji je iz Amerike došao kao gost povodom pokretanja sistema "Pronađi me", i održao u Palati Srbija predavanje profesorima, psiholozima, pedagozima i školskim radnicima na temu - kako odgovoriti na kriznu situaciju u školi. On će govoriti i u Novom Sadu i u Kragujevcu. Srbija je prva zemlja u Evropi u kojoj je Kiz predstavio svoj program, a do sada je to učinio u 11 američkih država i Kanadi. Kako je rekao, američko Ministarstvo odbrane koristi program njegove organizacije u 156 škola.

- Mi ne biramo krize, ono što možemo da izaberemo jeste način na koji ćemo odgovoriti na krizu. Moja porodica se obavezala da ne budemo žrtve. Naša kćerka jeste bila žrtva, ali mi smo preživeli i nećemo dozvoliti da budemo pasivne žrtve - rekao je Kiz.

On je objasnio da je njegova organizacija od 2009. u SAD razvila program reagovanja i da u standardnom protokolu imaju pet aktivnosti: zadrži, obezbedi, zaključaj, evakuiši i sačuvaj. U slučaju krize primenjuje se jedna ili više reakcija. Koristeći odgovarajuće "alate", đaci, studenti, zaposleni, roditelji znaju šta bi trebalo da urade kad se nešto desi.

- Nije uvek u pitanju napadač, može da bude i elementarna nepogoda, ekološki akcident ili neki zdravstveni problem u školskom hodniku. U ovom poslednjem slučaju primenili bismo protokol "zadrži" i "zatvori učionicu", nastavlja se normalna aktivnost - kaže Kiz.

Ukoliko se nešto dešava napolju, onda se zatvaraju vrata škole. Ako se, pak, napad desi u školi, zaključavaju se vrata učionice i gase svetla. U nekim situacijama preporuka je napustiti zgradu, a u drugim izolovati se. Prema rečima našeg sagovornika, ovi programi okupljaju ljude i uspostavljaju partnerstvo između škole i policije ili škole i zajednice.

- Znamo da jedna odrasla osoba može da promeni "putanju" deteta koje je "iskočilo iz šina". Ako prepoznamo problem kod deteta, onda imamo šanse i da sprečimo tragediju. Uspevali smo, zahvaljujući programima, da prepoznamo situaciju potencijalne pretnje i sprečimo je - kaže naš sagovornik i dodaje da njegova organizacija podržava ono što se dešava u Srbiji, i da je uvođenje sistema "Pronađi me" liderstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading