OMBUDSMAN POKRENUO POSTUPAK POVODOM UBISTVA U NIŠKOJ BANJI: "Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči"!

Autor:

Hronika

06.10.2023

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana je zatražio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u konkretnom slučaju izvrši nadzor o radu osnovne škole.

OMBUDSMAN POKRENUO POSTUPAK POVODOM UBISTVA U NIŠKOJ BANJI: "Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči"!

Foto: Shutterstock, Facebook

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa. 

Zaštitnik građana je zatražio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u konkretnom slučaju izvrši nadzor o radu osnovne škole, koju su pohađala dvojica maloletnika, i da mu u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa u ovim slučajem, navodi se u saopštenju. 

Ombudsman je, takođe, od Ministarstva unutrašnjih poslova – policijsko odeljenje Niška Banja, kao i od osnovne škole u Niškoj Banji, čiji su učenici dvojica maloletnika, takođe zatražio izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, uključujući i sva saznanja koja se mogu odnositi na navode o "problematičnom ponašanju" deteta M.M.

Traži se i dostavljanje informacija o tome da li je dana 05.10.2023. god. osnovna škola u Niškoj Banji raspolagala saznanjima o eventualnom konfliktu između dečaka, kao i o merama koje su ta osnovna škola i Ministarstvo unutrašnjih poslova – policijsko odeljenje Niška Banja preduzimali, imajući u vidu da se radi o krivično neodgovornom licu koje je ranije bilo prijavljivano zbog vršnjačkog nasilja. 

- Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči. Jeste užasno i jeste tragedija. Ali, nedopustivo je da konstatujemo stanje, da se zgražavamo nad zločinom i nažalost, reagujemo post festum, posebno što su u pitanju deca. Zločin, koji se dogodio juče i to tačno posle pet meseci od nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, prosto nije smeo da se desi. Tragedija u Niškoj Banji pre svega otvara pitanje odgovornosti nas odraslih, i svih institucija u čijem su fokusu deca, posebno u kontekstu primene svih novih i sveobuhvatnih mera, koje su nedavno donete kako bi se predupredilo nasilje među decom i najvažnije, izbegli ovakvi ishodi - istakao je zaštitnik građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading