SMRT NA NEBU! JEDNU LETELICU PROGUTALA ZEMLJA, A DRUGA UPALA U SMRTONOSAN VRTLOG VETRA! Ovo su svi padovi malih letelica u poslednjih 10 godina: Jedan slučaj je posebno JEZIV!

Autor:

Hronika

11.08.2023

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2010. godini u Srbiji je evidentirano osam udesa raznih letelica u kojima je takođe bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

SMRT NA NEBU! JEDNU LETELICU PROGUTALA ZEMLJA, A DRUGA UPALA U SMRTONOSAN VRTLOG VETRA! Ovo su svi padovi malih letelica u poslednjih 10 godina: Jedan slučaj je posebno JEZIV!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Pilot Aleksandar Arsić poginuo je u avionskoj nesreći u četvrtak, 10. avgusta, kada se letelica kojom je upravljao srušila na polje kod Batajnice. U pitanju je bio ultralaki avion "esqual VM-1C" oznake YU-A299.

Nažalost, ovo nije prva avionska nesreća u Srbiji. U jednoj deceniji poginulo je više od 25 osoba koje su upravljale malim letelicama ili putovale u njima.

Pad "pajpera" 2020. na Kozari

Beograđanin Igor Ivanović (34) i I. P. (31), državljanka Rumunije, poginuli su u padu sportskog aviona "pajper 28" u decembru 2020. godine.

Olupina je nađena na području sela Aleksići, na Kozari, dan nakon što se srušio. Pored olupine aviona, uočena su dva tela, jedno u avionu, a drugo pored ostataka letelice.

Pilot poginuo 2019. kod Zrenjanina

U blizini aerodroma Ečka, kod Zrenjanina, 18. jula 2019. godine poginuo je pilot Vladimir Bulat (47) prilikom izvođenja akrobatskog leta.

Avion kojim je upravljao iznenada je pao i prednjim delom se zabio u zemlju na dubini od oko dva metra. Vatrogasci i Hitna pomoć su satima izvlačili telo Bulata.

Pilot poginuo u padu 2018. kod Zemun Polja

Pilot Goran Petrović (48) poginuo je 16. maja u padu sportskog aviona kod Zemun Polja. S njim je stradala i jedna ženska osoba. Petrović je bio pilot sa velikim iskustvom. Letelica kojom upravljao bila je ultralaki avion CH-601.

Pad manjeg aviona 2016. kod Velikog Gradišta

Požarevački biznismen Zoran Petrović Petrika poginuo je 16. aprila pri padu manjeg aviona kod Velikog Gradišta. Avion "pajper 28 čeroki" srušio se oko 16 sati u rejonu Srebrnog jezera kod mesta Rit, a prilikom nesreće telo pilota izgorelo.

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Biznismen i njegov prijatelj stradali 2014. u Bačkom Jarku

U oktobru 2014. godine srušio se avion u Bačkom Jarku i tada su poginuli biznismen Tomislav Đorđević i njegov prijatelj Bojan Joksimović. Kao uzrok nesreće označena je greška pilota.

Avion kojim je upravljao Đorđević pao je neposredno nakon uzletanja i survao se u kukuruzište. Prilikom pada letelica se zapalila, a oba muškarca su preminula na licu mesta. Tragediji su prisustvovali brojni Đorđevićevi poslovni saradnici, koji su u šoku posmatrali nesreću.

Paraglajderka stradala 2013. godine

Početkom marta 2013. poginula je paraglajderka Sanja Ristić koja je, neposredno posle poletanja, ispala iz sedišta sa visine od oko 70 metara i pala na tlo, saopštio je tada Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Padobranac poginuo kod Beograda 2012.

Na aerodromu Lisičji jarak kraj Beograda, 10. marta 2012. padobranac je poginuo prilikom trećeg skoka iz aviona.

Istog dana, u udesu sportskog aviona na letilištu Vojka kod Stare Pazove, pilot je teško povređen.

"Pajper" se srušio 2011. kod Trstenika

Sportski avion "pajper" srušio se 9. novembra 2011. u selu Medveđa kod Trstenika, a jedna osoba je poginula, dok je druga bila povređena.

Iste godine u aprilu dogodila se avionska nesreća u Mrčajevcima, u kojoj su poginuli pilot Milun Vukolić (60) i njegovi saputnici Boro Ilić (49), Dragutin Đorem (36) i Goran Ivanković (34). Uzrok je bio gubitak kontrole nad avionom usled ulaska u vrtlog vetra na izuzetnoj niskoj visini leta, zaključila je u svom izveštaju Komisija za ispitivanje avionskih udesa.

Laki putnički avion "cesna" srušio se u maju 2011. godine oko 15 časova u ataru sela Uzići, pored magistrale Užice - Požega, a pilot i kopilot su preživeli nesreću.

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Čak 8 udesa 2010. godine

U 2010. godini u Srbiji je evidentirano osam udesa raznih letelica u kojima je takođe bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

Početkom marta, pilot helikoptera firme "Ciklonizacija" iz Novog Sada teško je povređen kod zrenjaninskog aerodroma "Ečka”, pošto se za vreme trenažnog leta, na 100 do 200 metara od piste, srušio.

Na aerodromu “Ečka” kod Zrenjanina, prilikom trenažnog leta, 27. marta, pilot helikoptera “hilar UN -12” zadobio je teže povrede kada se njegova letelica srušila sa visine od oko 40 metara.

Na aerodromu Lisičji jarak, 4. septembra srušio se sportski avion, tipa "ZLI CDL 526", vlasništvo Aerokluba "Falkons" iz Zrenjanina, a u nesreći su poginuli pilot i njegova saputnica.

Pilot sportskog aviona, 13. novembra, izgubio je kontrolu nad letilicom i pošto je leteo na maloj visini udario je u automobil "golf u pokretu na putu Šabac - Ruma.

Na aerodromu u Paraćinu 9. decembra, oko 15 sati, zbog iznenadnog pogoršanja vremenskih prilika, srušio se avion “cesna 150”, a u udesu je lakše povređen instruktor letenja, dok je učenik ostao nepovređen.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading