REKA SUZA TEČE MALIM ORAŠJEM: Neutešne porodice na mestu stradanja najmilijih - danas je 40 dana od kako ih je Uroš Blažić hladnokrvno pobio (FOTO/VIDEO)

Autor:

Hronika

13.06.2023

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani će tokom celog dana polaganjem cveća i paljenjem sveća moći da odaju poštu žrtvama u Malom Orašju i Duboni.

REKA SUZA TEČE MALIM ORAŠJEM: Neutešne porodice na mestu stradanja najmilijih - danas je 40 dana od kako ih je Uroš Blažić hladnokrvno pobio (FOTO/VIDEO)

Foto: Nikola Mutić

Parastos u Malom Orašju

U selima Malo Orašje i Dubona održan je parastos žrtvama koje je pre 40 dana, 4. maja hicima iz kalašnjikova usmrtio Uroš Blažić (21). Osmoro mladih života prekinuto je je u trenutku, a 14.ranjenih ceo život pamtiće slike ovog monstruoznog zločina. Reka suza ponovo teče Dubonom i Malim Orašjem, a stotine sveća obasjavaju mesto stradanja nedužne dece. 

Ne postoje reči koje mogu opisati bol koja je zavladala ovim selima, a slike pognutih glava meštana  i drugara govore više od hiljadu reči. Uobičajeni svakodnevni život ovih veselih sela, iznenada je prekinut pucnjima i zamenjen večnom tugom. Crnilo je obavilo ova sela još one noći kada je monstrum krenuo u svoj krvavi pir, i ugasio živote nedužnih mladića i devojaka. 

Na mestu stradanja održan je pomen žrtvama, a prisutni roditelji  jedva su smogli snage da se služba završi. Jecaji porodica obučenih u crno svima svima su naterale suze na oči, a plakalo je i mlado i staro, dopirući do srca svih prisutnih. Nekoliko stotina dece došlo je da oda počast svojim drugarima, među kojima su i oni koji su strašne večeri izbegli hice pomahnitalog ubice. Uplakana dečija lica prepričavaju jedna drugima koliko je teško nastaviti život bez svojih drugara i koje su neizmerno voleli. Opelo nastradalima služilo je šest sveštenika. Drugari mladića imali su crne majice, na kojima su ispisana imena pet mladica, a na ledjima daum masakra i živite. 

- Pomen će biti služen i u Crkvi od 11 sati - rekao je sveštenik okupljenima.

Podsetimo, kobne noći stadali su: Brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (18), Aleksandar (18) i Lazar Milovanović(20), Marko Mitović (18), Nikola Milić(15), Nemanja Stevanović (21) i Dalibor Todorović(25). Masakr se dogodio nepuna dva dana posle stravičnog zločina koji se odigrao u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. Maja, u komw je ubijeno 9 dece i čuvar. Blažić je prvo u Malom Orašju oko 22:30 sati na igralištu sreo grupu mladića koji su sedeli za logorskom vatrom. Zatim je otišao kući i vratio se naoružan. Izvadio je pušku, zapucao i usmrtio  Marka Mitrovića, Aleksandra i Lazara Milovanovića, Nikolu Milića nakon čega je stradao i Nemanja Stevanović, a ranio desetak prisutnih mladića i devojaka. Drugari su se okuplili te večeri kako bi proslavili to što je Marko postao ujak. 

Nakon toga Blažić je nastavio ka selu Dubona i kalašnjikov potegao na četiri osobe koje je na koje je naišao,a koji su u tenutku pucnjeva nameštali kapiju. Pokosio ih je kolima i nastavio vožnju. Pukom srećom oni su preživeli masakr. Pomahnitali monstrum odlučan da sprovede svoj mostruozni plan došao je u neposrednu blizinu škole u Duboni gde je uočio brata i sestru Milana i Kristinu Panić koje je zajedno sa Daliborom Torovićem pokosio rafalom metaka. Na putu ka selu Šepšin gde je samostalno živeo pucao je na prolaznike, ali svom tu nije bilo ranjenih. Mercedes kojim se vozio dok je sprovodio svoj krvavi plan ostavio je, a potom zaustavio taksi, kojeg je pod pretnjom dizanja bombom u vazduh primorao da ga odveze u selo Vinjište nedaleko od Kagujevca. Ubicu su narednog jutra oko 8.30 naoružanog uhapsili na imanju ujaka kod koga se krio.

U nedelju 11. juna obeleženo je 40 dana od tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde su građani polagali cveće i palili sveće u znak sećanja na 10 žrtava masovne pucnjave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading