MARKA UBILI LEKARI SA LAŽNIM DIPLOMAMA?! Istraga o katastrofalnom propustu u ćuprijskoj bolnici!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispituju se sumnje da su dr Goran Gajić i ostali koji su radili intervenciju parama došli do doktorske titule.

MARKA UBILI LEKARI SA LAŽNIM DIPLOMAMA?! Istraga o katastrofalnom propustu u ćuprijskoj bolnici!

Foto: Shutterstock, Facebook/Printscreen

U okviru istrage o smrti Marka Stojanovića (30), kome su tokom pregleda u ćuprijskoj bolnici pocepana creva, biće ispitane i diplome dr Gorana Gajića i ostalih koji su učestvovali u ovoj intervenciji, otkriva izvor Republike upućen u ceo slučaj.

Naime, dok inspekcija Ministarstva zdravlja pokušava da utvrdi kako je rutinska kolonoskopija rezultirala smrću nesrećnog mladića iz Svilajnca, pojavile su se sumnje da se radi o lažnim, ili kupljenim diplomama. Te sumnje su pojačane činjenicom da Gajić ima diplomu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, koji je bio centar afere sa prodajom diploma strukovnih i doktorskih studija čak i državljanima Hrvatske i građanima sa teritorije Kosova i Metohije. Tada su uhapšeni bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan Fakulteta medicinskih nauka Predrag Čanović.

NAJSTROŽE KAZNE

- Sumnja se da u bolnici u Ćupriji ima lekara sa lažnim diplomama sa fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu. Takođe, te diplome uopšte nisu zavedene u protokolu, što takođe ukazuje na nezakonite radnje. Podsećanja radi, Arsenijević i Čanović se terete da su štancovali čak 150 lažnih diploma - kaže naš sagovornik.

Republika

Foto: Printscreen Fejsbuk

Marko Stojanović

Kako dodaje, posle saznanja da je počela istraga, akteri afere su u panici, uključujući i direktora bolnice koji je morao da zna koga je zaposlio.

Advokat Bojan Ječmenica u izjavi za Republiku kaže da je sama sumnja da neko od lekara ili medicinskih radnika ima lažnu diplomu alarm za kontrolu.

- Potrebno je sprovesti nadzor i preduzeti sve zakonske mera da se to razotkrije, a odgovorni najstrože sankcionišu. To je nešto čime treba da se pozabavi država, kontrolom svih diploma, proverom zdravstvenog kadra i posebno kontrolom svih nadležnih obrazovnih ustanova koje izdaju takve diplome - objašnjava Ječmenica.

BEZ PROVERE

Naš sagovornik ističe da je falsifikovanje isprave teško krivično delo.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

- Poslodavac obično ne proverava donetu diplomu, odnosno retko kada se obraća nadležnoj obrazovnoj ustanovi radi provere. U praksi se dešava da se otkrije da osoba nikada nije pohađala određenu školu ili fakultet čiju diplomu poseduje, pa se ispostavi da je diploma lažna. Takođe je bilo i primera da je neko lice imalo uredno izdatu diplomu, ali da nikada nije polagalo ispite - kaže Ječmenica.

Republika je mejlom kontaktirala Medicinski fakultetu u Kragujevcu sa pitanjem da li je diploma dr Gorana Gajića zavedena u protokolu, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Ministarka Grujičić: Urađeno sve, takve tragedije se dešavaju

Ministarka zdravlja, dr Danica Grujičić, rekla je juče da je inspekcija ministarstva u ponedeljak bila u bolnici u Ćupriji i da će biti sastavljena i nezavisna stručna komisija za vanredni spoljni nadzor.

Republika

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Danica Grujičić

- Pacijent je pripremljen za operaciju, urađen je skener trbuha i on je operisan. I taj problem je zbrinut. Odakle ostale komplikacije, to će morati da kaže vanredni spoljašnji stručni nadzor - izjavila je Grujičićeva i dodala:

- Znači da dođe neko ko nije ni iz Kliničkog centra Srbije, gde je Stojanović umro, ni iz Kragujevca, gde je prebačen iz Ćuprije, odakle je dalje transportovan u Beograd. Prema prvim saznanjima, urađeno je zaista sve kad je primećena komplikacija da se tom mladom čoveku pomogne. Takve stvari se, na žalost, u medicini dešavaju. Videćemo šta će biti dalje, sačekaćemo mišljenje stručnih ljudi. U sastavu komisije biće anesteziolog, opšti hirurg i gastroenterolog. -

Gajić i dalje radi

Kako smo objavljivali, gastroenterolog Goran Gajić, krivac za Markovu smrt, i dalje radi u Opštoj bolnici u Ćupriji.

- Na kolegijumu je, pozovite kasnije. Morao je hitno u operacionu salu - kazali su nam iz bolnice u Ćupriji pre dva dana.

Činjenice:

* 5 godina kazna za falsifikovanje dokumenata
* postoji mogućnost da okrivljeni sklopi sporazum za tužilaštvom, te da dobije uslovnu kaznu ili oportunitet

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Zoks

03.11.2022 20:39

O bože ovo je strašno,i ti profesori što su štancovali sada neka pevaju imena tih koji su kupovali,netreba imati milosti prema njima,

Vesna

04.11.2022 00:06

Kupovina diplome na medicini, to moze samo z Srbiji.Sa koje planete dolaze takvi ljudi. Da li ti ljudi imaju mozgove?U svim ustanovama proveriti diplome i gde postoji sumnja takve ljude skloniti.Oni sa umisljajem ubijaju ljude. Kazne drakonske primeniti. Uzas kako je jadan covek bas na takvog natrcao.

Moravka

04.11.2022 06:25

Beograd je pun takvih lekara sa svojim privatnim ordinacijama:(((