KO VELJI DOSTAVLJA INFORMACIJE IZ SPOLJNJEG SVETA?! Srpski kriminolog odgovara na krucijalno pitanje: INFORMACIJE STIŽU IZ ČETIRI IZVORA!

Autor:

Hronika

18.10.2022

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja i njegovoj kriminalnoj grupi optuženoj za najteža krivična dela otvorilo je brojna pitanja.

KO VELJI DOSTAVLJA INFORMACIJE IZ SPOLJNJEG SVETA?! Srpski kriminolog odgovara na krucijalno pitanje: INFORMACIJE STIŽU IZ ČETIRI IZVORA!

Foto: Shutterstock, Tanjug/R. Prelić

Vođa kriminalne grupe optužene za zverska ubistva, mučenja, otmice i brojna druga krivična dela Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja sudeći po njegovim izjavama u sudnici zdanja u Ustaničkoj ulici i više je nego obavešten o aktuelnim događajima u iako je duže od osam meseci iza rešetaka.

Belivuk je, kako je Republika već pisala, poručio da ne priznaje nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret, ali je odbio da odgovara na dodatna pitanja.

U svom iskazu, međutim, Belivuk je pominjao i nedavni pokušaj atentata na Radoja Zvicera, u medijima označenog kao vođu kriminalnog kavačkog klana", što je potvrda teze da je i više nego obavešten o dešavanjima u podzemlju.

- Istina je da smo Miljković i ja prijatelji sa Zvicerom i nije tajna sa smo mu išli "na babine" u Crnu Goru. Moram da se izvinim, ali ne, nije ubijen Radoje Zvicer - rekao je Belivuk.

Republika

Foto: Ilustracija: Republikak.rs, Starsport, E-stock

 

Odakle mu, međutim, ova infomacija, kada je u zatvoru? 

Pretpostavka da bi tako nešto mogao da čuje od advokata pada u vodu, pošto je nekadašnji advokat Belivuka i Miljkovića, ali i Darka Šarića, Dejan Lazarević, završio u pritvoru.

Objašnjavajući kako Belivuk može da dođe do škakljivih infomacija, kriminolog Božidar Spasić za Republiku objašnjava da javnost u Srbiji uglavno nije upoznata sa tim da su srpski zatvori, ali i oni na međunarodnoj razini, mesto gde se sliva jedan od najvećih broja informacija.

- Nije moguće da se nešto dogodi u spoljnom svetu, a da se, recimo u Centralnom zatvoru ili Zabeli, ili u Nišu i nekim drugim zatvorima, ne sazna istog momenta. Tako da informacije koje je juče Večljko Belivuk izneo na suđenju o tome da on zna kako Radoje Zvicer nije ubijen, nije nikakvo iznenađenje - kaže Spasić.

Spasić navodi da informacije u zatvore stižu iz četiri izvora.

- Ne zaboravite da Belivukova grupa ima 30 uhapšenih. To znači da svaki dan neko ima posetu. Posete su stalni izvor informisanja: dođu, ispričaju se, nema nikakve kontrole u smislu šta mogu da razgovaraju. Oni kada dođu u svoje ćelije to se čas posla raširi među zatvorenicima - ističe kriminolog.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

- Drugi izvor informisanja su zatvorski stražari koji svesno ili nesvesno, u nehatu ili nekoj svojoj nameri saopštavaju informacije zatvorenicima prilikom obilaska, prilikom dežuranja ispred njihovih ćelija... Obično donesu novine, pa čitaju ispred njih tako da on vidi i zna informacije. Belivuk je tačno znao informacije iz te noći, još dok je bilo priče o tome da je ubijen Radoje Zvicer - podvlači naš sagovornik.

Kako kaže naš sagovornik, zatvorenici imaju pravo i da gledaju televiziju i čitaju štampu, što im je još jedan vid saznanja o dešavanjima iz spoljnog sveta.

- Oni su u potpunoj izolaciji, ali ponekad imaju zajedničku šetnju zatvorskim krugom. Jednostavno, jedu u svojoj ćeliji i moguće je da im informacije donose ljudi koji im raznose hranu. Ne mislim da je to neka zavera, već je namera više da se prenese vest, tako da možemo sa sigurnošću da tvrdimo da oni znaju apsolutno sve šta se događa - kazao je i dodao da je glavni izvor informisanja svim zatvorenicima advokatska poseta.

- Kada im advokat dođe, to su zatvoreni razgovori gde im oni iznesu čak i detalje onoga što znaju, čak mnogo više nego što javnost zna: o pokušaju ubistva Zvicera ili ostalih članova grupe, o delovanju države, o tome šta se piše u novinama, prema tome, potpuno postoji jedna takozvana linija informisanja sa spoljnim svetom. Imaju više linija informisanja nego pojedine državne ili druge službe.

- Ne treba ništa da nas iznenadi, sve znaju šta se dešava, ne samo ovde u Beogradu, u kriminalnom miljeu, već znaju šta se događa u Španiji, Frankfurtu, jednostavno te informacije kruže - zaključio je Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading