HRVATSKI KRIMINOLOG O MATEJEVOM NESTANKU: Tvrdi da neko pijan ili drogiran ne može onako da trči i objašnjava zašto su Splićani išli na poligraf

Autor:

Hronika

05.01.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski kriminolog Željko Cvrtila je komentarisao potragu za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu. Upitan koji bi bio put istrage da je on vodi, Cvrtila je rekao da bi se na početku krenulo u dva do tri smera.

HRVATSKI KRIMINOLOG O MATEJEVOM NESTANKU: Tvrdi da neko pijan ili drogiran ne može onako da trči i objašnjava zašto su Splićani išli na poligraf

Foto: MUP RH, Privatna arhiva

Još nema vesti o nestalom Mateju Perišu

- Prvi smer bi bio razgovori i utvrđivanje okolnosti od strane prijatelja, dakle, ljudi s kojima je nestali došao u Beograd, da se prvo s njima vidi ko ga je zadnji video, gde ga je video… - rekao je.

- Drugi smer istrage bi išao prema okruženju u kojem se u poslednje poznate sate nestali nalazio, dakle, to je taj klub, taj prostor i ulice gde je on trčao, prostor uz obalu Save - rekao je Cvrtila.

- Treći smer je, naravno, pretraživanje same Save, ali i okolnih objekata. Doduše, to nismo videli, jesu li i na kopnu pretraživani neki objekti - rekao je Cvrtila.

Zašto su Matejevi prijatelji poligrafski testirani?

Srpska policija poligrafski je testirala i prijatelje nestalog Periša, a Cvrtila kaže da je to svakako jedna od metoda koje se koriste, navodi Index.

- Poligrafsko testiranje ne služi samo da bi se testirao neko ko je sumnjiv, nego i da bi se eliminisali osumnjičeni i da bi se otklonila sumnja. To je zasigurno dobar potez srpske policije, jer na taj način oni su si dali prostor za fokusiranje na druge stvari, ukoliko ovde iz razgovora i testiranja u okruženju prijatelja nije bilo sumnjivih stvari. Drugo, poligrafsko testiranje služi da bi policiji olakšalo potragu i usmerilo je u određenom smeru - rekao je kriminolog.

"Pojavila se informacija da je bio pod dejstvom alkohola ili drogiran, ali neko ko je takav ne može ravno trčati"

Što se tiče nadzornih kamera, Cvrtila kaže da one mogu služiti i služe za rekonstrukciju događaja. Izuzima se sadržaj različitih kamera te se različitim tehnologijama pravi putanja kretanja osobe za kojom se traga.

Na jednoj od snimaka vidi se nestali Periš kako razgovara s taksistom, pokušava ući u taksi, međutim, to mu ne uspeva.

- Pojavila se informacija da je mladić bio alkoholisan ili drogiran, ali neko ko je takav ne može držati pravac i ovako ravno trčati. S druge strane, njemu je očito taksista stao, nije mu otvorio vrata i kad mu nije otvorio vrata, on nije bio nasilan, nego je nastavio dalje. Ja tu ne vidim smušenost koju može izazvati alkohol ili droga, a možda je i uzeo neku drogu koja ne utiče na kretanje - rekao je Cvrtila.

- Sad, zašto on trči, beži li od nekoga, na dva mesta imamo situaciju da se on sakriva navodno iza dva auta, a onda u ovoj kući, proganja li ga ko, zašto beži, je li bio incident u samom klubu, to ne znamo - rekao je Cvrtila.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Nata

05.01.2022 10:59

Prvi časovi posle nestanka su najvažniji.

Odgovori 10 1
Ana

12.01.2022 06:49

@Nata - Njegovi prijatelji nisu iskreni čak ni prema ocu nestalog mladića. Stavili mu drogu u piće jer on nije hteo da se drogira.

Nikola

18.01.2022 07:05

@Ana - Nemoj lupetati. Ti znas jer hteo ili nije.

milosav

05.01.2022 20:48

Ja sam kao mladic u godinama kao i Matej,bezao i plivao oko 13 km,da bih se udaljio od lokala gdje su me hteli napasti drugari iz drustva.Bio sam pijan,ali i danas se secam tih detalja.Ovdje,treba iscackati,ko je Mateju izazvao strah,pa da se on da u bezanje od opasnosti.Bilo je tu neke guzve sa obezbedjenjem.

Odgovori 18 17