SVEDOK IZ SRBIJE ZNA KO JE UBIO UREDNIKA DANA! Nova istraga likvidacije Duška Jovanovića

Autor:

Hronika

30.07.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novoj istrazi ubistva Duška Jovanovića, osnivača i glavnog i odgovornog urednika crnogorskog lista Dan, brutalno ubijenog u maju 2004. ispred redakcije u Podgorici, a koja je počela nedavno, Više državno tužilaštvo Podgorica saslušalo je nekoliko svedoka.

RepublikaFoto: Printscreen
Duško Jovanović

Međutim, Srbin koji je pre nekoliko meseci sam ponudio saznanja o tom zločinu još nije saslušan, čime se misterija naručenog političkog ubistva dodatno produbljuje.

Biro za operativnu koordinaciju (BOK) za potrebe nove istrage formirao je poseban tim koji radi na rasvetljavanju ubistva Jovanovića, a čine ga predstavnici više nadležnih institucija sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem na čelu i oni su obećali da će konačno, posle 17 godina, ubice i nalogodavci biti uhvaćeni.

- Crnogorska policija i uopšte istražni organi stupili su u kontakt sa međunarodnim partnerima i ekspertima, koji mogu da pomognu u rasvetljavanju slučaja. Prate se i ispituju bezbednosno interesantna lica, od kojih neka deluju u više država u regionu. O saslušanjima u tužilaštvu povremeno isplivaju vesti, ali za sada niko nije čuo da je saslušana osoba iz Srbije koja, navodno, zna detalje ubistva. Pored Srbina, tužilaštvu su se nudili još neki zaštićeni svedoci koji su tvrdili da znaju ko su ubice - ispričao je izvor iz istrage za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
POLITIČKI ZLOČIN Jovanović često kritikovao Mila Đukanovića

Za skoro dve decenije u više puta ponavljanim suđenjima u ovom slučaju jedini je osuđen Damir Mandić jer je dokazano da je u dogovoru i po razrađenom planu sa više osoba, sa umišljajem, lišio života Duška Jovanovića. Njegovi tragovi pronađeni su na pušci iz koje su, prema optužnici, ispaljeni smrtonosni hici, a veštaci su našli Mandićeve otiske i na limenci energetskog pića koja je pronađena u blizini golfa koji je korišćen prilikom ubistva Jovanovića. U urednika je ispaljen rafal iz automatske puške dok je sedao u svoj auto. Izrešetan je po grudima i trbušnoj duplji i preminuo je ubrzo u bolnici.

Podsetimo, Mandić je zbog saučesništva u ubistvu Duška Jovanovića uhapšen 2. juna 2004. na surčinskom aerodromu. On je 2006. oslobođen optužbi, a ta presuda je ukinuta i on je u ponovljenom postupku kažnjen sa 30 godina zatvora, da bi kasnije kazna bila smanjena na 18 godina.

Ustavni sud je 2014. ukinuo presudu, smatrajući da su Mandiću povređena prava na pravično suđenje, pa je naloženo novo suđenje. U ponovljenom suđenju Mandić je kažnjen sa 19 godina zatvora.

Nedostaju materijalni dokazi

Zvanično je više puta na sednicama Skupštine traženo da se ponovo sasluša tadašnji direktor policije Veselin Veljović, koji je svojevremeno na sednici odbora za bezbednost saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno rešeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze. Veljović je, takođe, sredinom septembra 2019. rekao da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije razlog što do danas do kraja nije rasvetljen slučaj ubistva čelnika Dana i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading