ČEKALI ZVICERA DA GA UBIJU NA JAHORINI: Sprečena nova likvidacija u ratu klanova

Autor: E. S. T.

Hronika

12.02.2021

06:30

U dva golfa uhapšeni Milan Kršić, Filip Roganović i Boban Sjekloća, za koje se sumnja da su planirali ubistvo "kavčanina" Radoja Zvicera i da su zbog toga pratili njegovu suprugu Tamaru.

Printscreen

MUNJEVITA AKCIJA HAPŠENJA: Policija sprovodi potencijalne likvidatore Zvicera

"Škaljarski klan" planirao je ubistvo Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana", na Jahorini. Dobro obavešteni izvori iz nekoliko policija regiona tvrde da su Milan Kršić, Filip Roganović i Boban Sjekloća imali baš taj zadatak, koji je njihovim hapšenjem osujetila policija RS na prilaznom putu ka jednom od hotela na ovoj planini.

Policijska akcija je pokrenuta prekjuče pošto se došlo do saznanja da se tri veoma opasne osobe nalaze u jednom hotelu na području Jahorine. Dobro obavešteni izvor je medijima Republike Srpske preneo da je policija odlučila da svu trojicu zajedno uhapsi zbog njihove moguće povezanosti s krivičnim delima oko droge i oružja, ali i zbog toga što se radi o opasnim osobama povezanim s jednim od najopasnijih klanova na ovom području.

U policijskoj akciji učestvovao veliki broj specijalaca naoružanih dugim cevima

Odmah se saznalo i da je već sedam dana u drugom hotelu na Jahorini Tamara Zvicer, supruga Radoja Zvicera, s prijateljima.

Privatna arhiva
Tamara Zvicer

- "Škaljarci" su očigledno imali informaciju da je s njom i Radoje, pa su pripremili klopku - navodi dobro obavešteni izvor i dodaje da su Kršić, Roganović i Sjekloća stavljeni pod nadzor.

I Velja hteo na skijanje

Nedavno uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja takođe je planirao boravak na Jahorini. Po svemu sudeći, on se o tome dogovarao s Radojem Zvicerom, kod koga je nedavno, pre hapšenja, boravio u Crnoj Gori. Tamo je navodno bila planirana njegova likvidacija, koja je sprečena hapšenjem grupe osumnjičenih. Mediji nezvanično saznaju da je Belivuk planirao da otputuje na Jahorinu ovih dana da bi se pridružio porodici Zvicer.

Policija je zatim blokirala puteve na Jahorini i zaustavila golf 5 u kojem je bio Kršić i golf 7 u kojem su se nalazili Roganović i Sjekloća.

- Zatim su oni i vozilo pretreseni, kao i apartman u jednom hotelu u kojem su boravili. Nakon pretresa svi su uhapšeni - ističe ovaj izvor.

On dodaje da je najopasniji među njima Kršić, za kojim su u jednom trenutku bile raspisane čak tri crvene Interpolove poternice zbog razbojništava i drugih krivičnih dela u Srbiji i Vizbadenu.

Tamara spasla muža u Ukrajini

Tamara Zvicer je bila direktno umešana u vatrene obračune sukobljenih klanova. Na nju je pucao, kako je izjavila policiji, šef "škaljarskog klana" Jovan Vukotić pre nekoliko godina u Kotoru. Prema optužnici, njoj je Vukotić automobilom preprečio put u kotorskom naselju Dobrota i potom zapucao iz pištolja. Nije, međutim, pogodio ni nju niti automobil u kom se nalazila, već kola koja su bila parkirana nedaleko. U trenutku pucnjave sa Vukotićem je u kolima bio njegov otac Veselin, dok je sa Zvicerovom bila njena maloletna ćerka. Ova optužnica protiv Vukotića je kasnije, međutim, odbačena.

To nije bio jedini susret Zvicerove s pripadnicima policije. Ona je 2019. pokrenula parnični postupak protiv kotorske policije, u kojem je tražila da joj se vrate tehnički uređaji koji nisu bili predmet krivičnog postupka, a koji su oduzeti prilikom pretresa kuće Radoja Zvicera. Još tada policija je njenog supruga označila kao vođu "kavačkog klana".

Prošle godine u maju mesecu, kada su u Ukrajini napadači potegli pištolje na njenog supruga Radoja dok je džogirao, Tamara ga je odbranila tako što je izvukla pištolj i zapucala. Ona je istrčala iz stana kada je čula hice i zapucala na napadače koji su ispalili sedam hitaca na njenog supruga. On je preživeo i nedavno se vratio u Crnu Goru.

- Takođe je utvrđeno da je ova osoba odslužila i više zatvorskih kazni u raznim evropskim zemljama - dodaje izvor.

U akciji hapšenja "škaljaraca" učestvovao je veliki broj policajaca i onih koji su bili naoružani dugim cevima.

Policijskim radom utvrđeno je da je Roganović povezan s Ristom Miljanovićem, visokorangiranim članom "škaljarskog klana" koji je ranije nestao. Boban Sjekloća, drugi uhapšeni "škaljarac", sestrić je ubijenog Gorana Radomana, čijim ubistvom je 2015. otpočeo rat crnogorskih kriminalnih klanova, koji traje i dan-danas.

Ubistvom Radomana počeo rat klanova

Početak rata dva klana policije u regionu dovode u vezu s ubistvom Gorana Radomana (37) u februaru 2015. u Novom Beogradu. Kako se procenjuje, u ovom ratu do sada je ubijeno više od 50 ljudi širom Balkana i Evrope. Radoman je izrešetan sa 25 metaka iz heklera nakon što je parkirao svoj blindirani BMW podgoričkih tablica. Njegov ubica neprimetno je ušao u podzemnu garažu zgrade koja je kraj tri višespratnice u kojoj žive policajci. Zgrada je pokrivena video-nadzorom, ali je ubica svaku kameru pomerio uvis i došao do lifta, gde je čekao Radomana. On je malo posle ponoći parkirao automobil i krenuo ka liftu. Kada je otvorio staklena vrata, zaprštali su meci. Ubica je ispalio ceo šaržer i mirno odšetao. Telo ubijenog 45 minuta posle ponoći pronašao je stanar zgrade.

Da je Radoman ubijen zbog sukoba oko narkotika, bilo je jasno odmah. Mesecima pre ubistva pratile su ga brojne svetske bezbednosne službe zbog sumnje da krijumčari kokain iz Južne Amerike u Evropu, kao vlasnik pomorske transportne kompanije.

Glave mu je došlo 300 kilograma kokaina iz Valensije, koji su krajem 2014. nestali iz stana u ovom gradu. Crnogorski kriminalci upravo su Radomana označili kao odgovornog za nestanak droge, te su ga ubili tri meseca kasnije. Ubice su potom nestale, a pretpostavlja se da su pobegle u Španiju.

Posle ovog hapšenja oglasila se za Televiziju Vijesti Vesna Stokanović, portparolka PU Istočno Sarajevo.

- Pripadnici Područne jedinice (PU) Istočno Sarajevo oko 15.50 na području Jahorine lišili su slobode lica inicijala M. K., B. S., i F. R., državljane Crne Gore. Navedena lica lišena su slobode zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu, a uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, izvršeni su pretresi navedenih lica i vozila koja koriste, kao i apartmana u kojem su bili smešteni. U toku je kriminalistička obrada lica - kazala je ona juče.

Mediji u RS nagađali su juče da njih trojicu čeka proterivanje ako im se ne pripiše još neko krivično delo.

 

Komentari (0)

Loading