ROĐENDANSKI POKLON UMALO NIJE UBIO DETE: Cipelarnik pao na trogodišnjaka, lekari mu se borili za život!

Autor:

Hronika

12.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trogodišnji Mateja T. iz beogradskog naselja Vinča teško je povređen u sredu uveče, kada je na njega pao cipelarnik. Komad nameštaja prikleštio je dete i povredio mu glavu, a lekari Urgentnog centra su se borili za mališanov život.

RepublikaFoto: Printscreen
Cipelarnik visok oko metar i 20 centimetara pao na Mateju i prikleštio ga

- Mali je tražio za rođendanski poklon cipelarnik, ne znam ni kako ni zašto ni gde je video. Ali roditelji su mu ispunili želju i dobio je za rođendan, u utorak, cipelarnik. Verovatno da bi unutra držao igračke, šta li. Ne znam da li je fabrički ili je izrađen po meri, ali nešto nije bilo u redu. Cipelarnik je imao dosta stakla i ogledala, a očigledno nije dobro napravljen i fiksiran. Kada je dečak otvorio vrata, cela skalamerija je počela da pada na njega. On je mali, slab, nije mogao da ga zadrži, a nije uspeo ni da pobegne, pa ga je cipelarnik, visok oko metar i 20 centimetara, pao na njega i prikleštio ga - kaže za Srpski telegraf prvi komšija iz ulice u kojoj se nesreća dogodila.

Roditelji i komšije su Mateju prevezli prvo do Hitne pomoći u Vinči, gde mu je ukazana prva pomoć, a potom je zbog težine povreda dečak prebačen u Urgentni centar. Matejini roditelji imaju još jedno, mlađe dete i u petak su bili u isuviše velikom šoku da bi mogli da pričaju o ovoj nesreći.

Paprena odšteta u svetu

Jedan od najvećih proizvođača u svetu, švedska IKEA, platila je odštetu od 46 miliona dolara porodici dvogodišnjeg Džozefa Dudeka, koji je stradao kada je na njega pala mala komoda. Nesrećni dečak je izdahnuo pod težinom fioka, a IKEA je iz SAD i Kanade povukla iz prodaje sporne komode, ali je njihova prodaja nastavljena u Evropi, pa i u Srbiji. Ipak, uz taj proizvod ide i upozorenje da on mora biti pričvršćen za zid da bi bila obezbeđena njegova stabilnost ukoliko se dete penje ili kači na komodu. Samo od male komode koje je proizvodila IKEA širom sveta stradalo je osmoro dece.

- Dete je pod stalnim lekarskim nadzorom, zadobilo je teže povrede glave i zbrinuto je na neurohirurgiji. Njegovo stanje je nešto bolje, ali je i dalje teško - rekao je izvor Srpskog telegrafa.

U toku je istraga koja treba da utvrdi sve okolnosti pod kojima se nesreća dogodila, a prema prvim informacijama, komad nameštaja nije bio skroz montiran ili nije bio dobro sastavljen. Policija, ali i inspekcija, tek treba da utvrde da li postoji eventualna krivična odgovornost proizvođača i da li cipelarnik i uputstvo koje ide uz njega ispunjava sve uslove i propise.

Nažalost, ovo nije ni prvi ni usamljeni slučaj da deca budu povređena ili čak da stradaju u svojim kućama, u kojima se, nažalost, dešava i najviše nesreća. Sličan slučaj, kada je povređena trogodišnja devojčica, desio se u vrtiću na Zvezdari 2004, kada je ormarić, kom nisu bili dobro pričvršćeni tiplovi, pao na trogodišnju devojčicu A. D.

Papović: Obavezno jasno uputstvo

Prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalnog pokreta potrošača, prodavac je dužan da uz proizvod dostavi i jasno uputstvo.

- Propisi se moraju poštovati, to važi i za standarde i procedure vezane za bezbednost. Proizvođač nameštaja mora da obavesti kupca kratkim i jasnim uputstvom o mogućim opasnostima i načinu montiranja da bi sebe zaštitio, a kupac to uputstvo treba da ispoštuje da bi zaštitio sebe. Ukoliko je potrošač ispunio sve stavke iz uputstva, a nezgoda se dogodila, onda ima pravo da tuži proizvođača - kaže Goran Papović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading