Obrazac ponašanja pedofila: Jedna stvar je zajednička svim predatorima u Srbiji!

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

26.12.2019

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedofilija se definiše kao "ponavljajuća, intenzivna, seksualno uzbudljiva maštarije, seksualni nagoni ili ponašanje koja uključuje aktivnosti sa maloletnim licem".

Foto: Ilustracija

Ta osećanja i nagoni, nažalost i ponašanja mogu trajati najmanje 6 meseci, a osoba koja ih doživljava doživljava promenu kliničke slike zbog čega ih ne smatra uznemirujućim.

Međutim, postoje dva problema. Prvo, osuđeni ili uhapšeni seksualni prestupnici mogu se značajno razlikovati od pedofila koji to nikada nisu ispoljili ili nikada nisu bili uhvaćeni.

 

 

Drugo, nisu svi koji seksualno napastvuju decu oduvek bili pedofili - takva osoba možda nikada nije imala upornu seksualnu privlačnost prema deci.

Uprkos ovim poteškoćama, trenutna istraživanja pokazuju dovoljno konzistentne obrasce da daju osnovni pregled uobičajenih psiholoških karakteristika povezanih sa pedofilijom.

Pedofili i zlostavljači dece dele određene karakteristike. Većina su muškarci, a mogu biti heteroseksualci, homoseksualci ili biseksualci. Neki doista više preferiraju odrasle seksualne partnere, ali biraju decu jer su lako dostupna i ranjiva.

Seksualni čin sa malom decom je izuzetno redak, a uzrast koji na taj način zanima zlostavljača je od tinejdžerskog perioda do srednjih dvadesetih godina.

Većina žrtvi su devojke, a počinitelj je obično srodnik, prijatelj ili komšija.

Seksualni prestupi u kojima su devojčice i devojke žrtve uglavnom se dešavaju kod kuće, a kada su dečaci žrtve seksualnog zlostavljanja, ono se u 90 odsto slučajeva odvija van kuće, te počinioci mogu biti stranci.

 

 

Ono što im je zajedničko jeste da počinioci seksualnog zlostavljanja dece često tvrde da su i same bile žrtve seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Seksualni prestupnici u Srbiji su uglavnom mlađi i sredovečni muškarci, a istraživanja govore da najčešći počinioci tih dela imaju 17 i 30 godina, dok su oni koji zlostavljaju decu nešto stariji.

Još pre nekoliko godina na konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2017" u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić" Maja Novaković, zatvorski psiholog otkrila je da pedofila ima u svim profesijama, u svim slojevima društva, kao i da su to obično osobe koje su deci bile bliske.

Kako je ukazala, istraživanja pokazuju da što ranije krenu da vrše krivična dela protiv polne slobode, veća je verovatnoća da će kasnije imati recidiv u vršenju tih krivičnih dela.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mladen

26.12.2019 17:19

Kastracija !!! Nema diskusije, nema dalje...svi pedofili, svi zlostavljači dece moraju biti kastrirani. Kakav registar, kakvi bakrači...