Tužilac traži maksimalnu kaznu: Ubicama Ćuruvije 40 godina zatvora?!

Autor: Tanjug

Hronika

24.01.2019

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas sudu da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Organizovana grupa

Zamenik tužioca Milenko Mandić je u završnoj reči naveo da su okrivljeni postupali kao organizovana kriminalna grupa i da su svesno pristali da budu deo plana da se ubije novinar i to zbog toga što je bio pretnja tadašnjoj vlasti.


Na početku izlaganja završne reči u decembru zamenik tužioca je detaljno analizirao materijalne dokaze izvedene u ovom postupku, pisane dokaze, kao i na iskaze svedoka kojima potkrepljuje tvrdnje iz optužnice.

 

 

Nakon tužilaštva, završnu reč je dao punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, advokat Slobodan Ružića, a sutra se očekuje da izlaganje završne reči odbrane, odnosno branilaca optuženih.

Sloba nalogodavac, Mira podstrekač

Ružić je ocenio da iza ubistva novinara stoji Slobodan Milošević.

- Nalogodavac je bio Slobodan Milošević, a podstrekač ili pomagač je bila njegova supruga - rekao je Ružić.

Kada svoje završne reči daju i optuženi, sud će zakazati objavljivanje prvostepene presude.

Ispitano više od 100 svedoka

Tokom višegodišenjeg dokaznog postuka u ovom procesu ispitano je preko 100 svedoka.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek međum nije želeo da svedoči pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice.

On u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom "Alkatraz" služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðinđića, zatim za dela koja je počinio kao pripadnik "zemunskog klana", zbog ubistva Ivana Stambolića i zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading