AJVAR KAO ZLATO! Skaču cene na pijacama pred zimnicu: Evo koliko košta povrće
Na tezgama dominiraju paprika, paradajz, krastavci.
Foto: printskrin republika video
Cene voća i povrća na novosadskim pijacama ovih dana menjaju se na više. Iz nedelje u nedelju, a domaćice i domaćini već ozbiljno razmišljaju koliko će tegle ajvara, turšije i pekmeza uopšte moći da spreme ove zime, piše Kurir.
Leto je na zalasku, i svaka domaćica zna da je vreme za spremanje zimnice. Pijace u Novom Sadu prepune su svežeg voća i povrća, jedino što se posetiocima pijaca ne dopada jesu cene povrća za zimnicu.

Foto: Republika
Na tezgama dominiraju paprika, paradajz, krastavci, ali cena od 250 do 300 dinara za kilogram mnogima već deluje previsoko. Krastavci za turšiju koštaju oko 150-200 dinara, dok je kupus odavno prešao granicu od 100 dinara po kilogramu. Paradajz, neizostavan za sosove i kuvanje, varira između 150-350 dinara, a šljive koje su nekada bile simbol jeftine i dostupne sirovine za pekmez, sada za ovu voćku morate izdvojiti od 150 do 300 dinara za kilogram.
Prodavci brane skok cena rečima da je to posledica lošeg roda, suše i povećanih troškova proizvodnje. Ipak, kupci, s druge strane, samo sležu ramenima, jer kako kažu imaju dva izbora: ili platiti više, ili odustati od zimnice.
Kako se čini, ako se trend visokih cena nastavi do kraja jeseni većina ostava u domaćinstvima ove godine ostaće poluprazne.
- Nekada sam spremala na desetine tegli, a sada, čini mi se spremiću par od svega što volimo...simbolične količine, da mi suprug i unuci ne zaborave ukus domaće radinosti - kaže za Informer baka Kata dok razgleda šta bi mogla kupiti.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO
Komentari (0)