PODRŽAN FILM MILE TURAJLIĆ SA 90.000 EVRA


IZVOR: E. S. T. - 29.06.2018 | 14:40


Dokumetarni film "Dosije Labudović" Mile Turajlić podržan je od Fonda Saveta Evrope za podršku filma "Eurimaž" sa 90.000 evra, saopšteno je danas u Filmskom centru Srbije.

Foto: Tanjug

Svedočenja o nastanku pokreta nesvrstanih isprièana kroz objektiv kamere

Autorka filma je izjavila da je film "Dosije Labudović" svedočenje o nastanku pokreta nesvrstanih kroz Stevanov objektiv kamere, koji je tada po naređenju snimao.

- Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih.  Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske - izjavila je Turajlićeva za portal filmskog centra Srbije.

Snimatelj Stevan, danas ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja.

Motiv nastanka filma, autorka izvaja i jedan poseban događaj, koji se odigrao pre 10. godina.

- Gadafi je prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih - objasnila je Mila Turajlić.

Podsećanja radi, prethodni i aktuelni film Mile Turajlić "Druga strana svega", ovenčan je nagradom za najbolji dugometražni film na prestižnom festivalu IDFA, a ubrzo potom i premijerno prikazan i u Srbiji, u  beogradskom Sava centru, u okviru 23. Festivala autorskog filma, nakon čega se našao i na redovnom repertoaru ovdašnjih bioskopa.