POGLEDAJTE KAKO LAUŠ RECITUJE PESMU SVOG OMILJENOG PESNIKA: Petar Božović ga je pomenuo u svom oproštajnom govoru (VIDEO)


IZVOR: Republika - 23.11.2023 | 18:35


Žarko Laušević govori stihove svog sugrađanina Aleksandra Leksa Ivanovića koji je rođen na jučerašnji dan 1911. godine.

Foto: youtube/printscreen/ SRBTEL
POGLEDAJTE KAKO LAUŠ RECITUJE PESMU SVOG OMILJENOG PESNIKA: Petar Božović ga je pomenuo u svom oproštajnom govoru (VIDEO)

Slavni glumac Žarko Laušević, koji je preminuo 15. novembra posle borbe sa teškom bolesti, rado je govorio stihove svog omiljenog pesnika i sugrađanina Cetinjanina Aleksandra Lesa Ivanovića. 

Velikog crnogorskog pesnika je čak i Petar Božović pomenuo u poslednjem govoru upućenom dragom kolegi na Lauševićevoj komemoraciji. 

- Žare je kazivao stihove sjajnog pisca sa Cetinja, Aleksandra Leksa Ivanovića. Pesma se zove "Kari Šabanovi" - rekao je Petar, pa krenuo da čita stihove, koje je završio rečima: "Odlete nam Žare", a onda skinuo šešir i poklonio se Laušu i popio čašu vode, koja je za njih dvojicu imala posebnu simboliku.


Božović je prethodno ispričao anegdotu s početka druženja sa Žarkom na račun koje su se šalili celoga života.

- Dva milenijuma, a čovek ne zna odakle da krene, pa da krenem od početka. To je bilo negde valjda 1978, selo Godinje, Crnjica, jesen, divno vreme. Milo Đukanović profesor režira dramu, a tema je povratak čoveka iz Amerike kod žene i treba da vidi sina. Dolazi Milo i predstavi mi jednog prelepog mladog dečka. Baš sam se oduševio, lep nam je sin. Nisam znao da Žarko tek tad ide na prijemni u Beograd. Vraća se, a meni kaže: "Položio sam". Prođe vreme, prošlo mnogo godina, sedimo u kafani, kad on kaže: "Znaš da me je i dan-danas sramota zbog onoga, kad ti nisam doneo čašu vode", ja pitam koje, on kaže da kad je došao iz Beograda, da sam mu tražio. Kaže: "Da ti sad donesem čašu?". Rekoh: "Koju vodu, najbolji viski da doneseš!" Posle toga smo godinama donosili jedan drugom čašu vode.


Tako se i oprostio od prijatelja.

BONUS VIDEO: