RHMZ IZDAO DVA UPOZORENJA ZA PADAVINE! Samo što ne ZAVEJE, zna se tačan dan kad nam stiže sneg!


IZVOR: Republika - 24.11.2023 | 12:49


Žuti meteoalarm zbog kiše i snega važi za područje zapadne, jugoistočne, i jugozapadne Srbije, dok je narandžasti meteoalarm upaljen za Šumadiju, Pomoravlje i istočni deo Srbije zbog kiše.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
RHMZ IZDAO DVA UPOZORENJA ZA PADAVINE! Samo što ne ZAVEJE, zna se tačan dan kad nam stiže sneg!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na veliku količinu padavina u Srbiji za petak i subotu, 24. i 25. novembar.

Danas posle podne i uveče velika količina padavina očekuje se u oblasti od zapadne i jugozapadne Srbije, preko Šumadije i Pomoravlja do istoka zemlje, a u toku noći ka suboti, kao i u subotu ujutro padavinska zona jačaće i širiće se dalje ka jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu padavina od 20 do 50 milimetara za 24 časa, lokalno i više - objavio je RHMZ.

Drugo upozorenje RHMZ odnosi se na vlažan sneg i formiranje i povećanje snežnog pokrivača, takođe u toku današnjeg dana i prvog dana vikenda. Meteorolozi su upozorili da će u toku noći ka suboti u planinskim predelima kiša preći u vlažan sneg uz pojačanje intenziteta.

Kiša prelazi u vlažan sneg i u nižim predelima

- U subotu na planinama sneg, a sa padom temperature kiša će preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm, na planinama lokalno i više od 30 cm - navode u RHMZ.

Žuti meteoalarm zbog kiše i snega važi za područje zapadne, jugoistočne, i jugozapadne Srbije, dok je narandžasti meteoalarm upaljen za Šumadiju, Pomoravlje i istočni deo Srbije zbog kiše.

Jača i širi se padavinska zona

Meteorolozi RHMZ su za danas najavili umereno do potpuno oblačno vreme. Pre podne kiša će početi da pada u centralnom delu Srbije, a posle podne padavine će se intenzivirati.

- Najviše padavina u drugom delu dana očekuje se u oblasti od zapadne i jugozapadne Srbije, preko Šumadije i Pomoravlju do istoka zemlje, a u toku noći ka suboti padavinska zona jačaće i širiće se dalje ka jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu padavina od 20 do 50 milimetara za 24 sata, lokalno i više. Na krajnjem severu i severoistoku biće uglavnom suvo. U toku noći u planinskim predelima kiša će preći u vlažan sneg uz pojačanje intenziteta.

Vetar slab i umeren, na planinama i jak južni i jugozapadni, uveče i u toku noći u postepenom skretanju na severni, prvo u Vojvodini. Najniža temperatura od -1 do 5 stepeni, najviša od 7 do 15 stepeni.

Snežni pokrivač od oko 30 cm i više

U subotu će biti oblačno i hladno. U Vojvodini se očekuje da bude uglavnom suvo, u ostalim krajevima padavine: na planinama sneg, a sa padom temperature kiša će preći u vlažan sneg i u nižim predelima.

Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm, na planinama lokalno i više od 30 cm. Krajem dana manji snežni pokrivač mestimično će se formirati i u centralnoj Srbiji. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar, krajem dana na istoku Srbije i sa udarima olujne jačine.

Pljuskovi snega u nedelja

U nedelju će biti promenljivo oblačno, hladno i vetrovito, povremeno uz sneg ili kratkotrajne pljuskove snega, ali uz malu količinu padavina. Vetar će biti jak, ponegde i olujni severni i severozapadni. Najniža temperatura će biti od -5 do 0 stepeni, u Negotinskoj Krajini do 2 stepena, najviša od 0 do 6 stepeni.

BONUS VIDEO