RAT SE NASTAVLJA: Sukob u Vladi zbog slogana o natalitetu


IZVOR: - 16.02.2018 | 21:10


Žene nisu mašine za rađanje! Ovako ministarka Zorana Mihajlović odgovara na sladunjave slogane kojima je Ministarstvo kulture htelo da krene u kampanju za podizanje nataliteta. Mihajlovićeva je tako stala uz žene koje su stihove poput "Rađaj, ne odgađaj" doživele kao uvredu i poniženje, pa ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću nije ostalo ništa drugo nego da prizna da su u pravu.

Foto: Tanjug

Mihajlović: Niko ne sme ni ženama ni porodicama da govori kada i koliko dece treba da imaju

Umesto slogana "Dosta reči, nek zakmeči" prikladnije zvuči "Dajte dela, a ne reči, pa će da zakmeči". No, izbor slogana za povećanje nataliteta sigurno neće dovesti do većeg broja beba u Srbiji, ali zato vređa veliki broj žena, napominje ministarka Mihajlović za Srpski telegraf.

PRIVATNA STVAR

- Niko ne sme ni ženama ni porodicama da govori kada i koliko dece treba da imaju. Zato sam kritikovala odluku Komisije ministarstva kulture, koji su izabrali ove slogane za akciju povećanja nataliteta. Da sam bila u pravu, pokazala je i hitna reakcija ministarstva koje je, nakon mojih i svih drugih brojnih kritika, stopiralo ovu akciju i odložilo nagrađivanje izabranih slogana - kaže Mihajlovićeva za naš list.

Ona poručuje da za bebe treba da se borimo kao društvo, svi zajedno, a ne da naređujemo ženama ili ih krivimo.

- Zbog toga je Vlada Srbije i osnovala Savet za populacionu politiku, koji je definisao mere koje treba svi zajedno da sprovodimo. Zemlju čine ljudi i mi danas radimo za generacije koje dolaze - zaključila je ministarka.

DRŽAVA DA POMOGNE

Da država ne sme da se meša u odluku pojedinaca jer je osnivanje porodice privatna odluka, poručio je i predsednik Aleksandar Vučić, ali je istovremeno podsetio na zabrinjavajuće brojeve.

Foto: Tanjug/AP

- Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje. Kada ne bismo činili ništa na ovom planu, situacija bi bila sve gora. Demografija i natalitet izuzetno su važne za budućnost naše zemlje - rekao je Vučić.

VUČIĆ: Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje

I premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da slogani ne mogu da podstaknu povećanje nataliteta u Srbiji i da je važno na koji način država u praksi pomaže trudnicama i majkama.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da smatra opravdanim deo kritike koje je javnost uputila tim rešenjima. Ipak, ministar kulture Vladan Vukosavljević juče nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa u vezi sa sloganima za podsticanje rađanja i kampanjom koju namerava da vodi.

STAV

Ratko Božović, sociolog

Problem nataliteta previše je delikatan da bi se politički zbrzao i stavio u kontekst nekakvih slogana. Treba imati u vidu položaj žena u društvu i uvažiti njihovo pravo na slobodu.