NAMENSKI LAŽU DA UNIŠTE NAMENSKU! Kome smeta što ceo svet traži naše oružje i zašto?


IZVOR: Republika - 06.03.2023 | 06:30


Nijedan metak ili minu nismo prodali ni Ukrajini ni Rusiji, ali zlonamerne za to baš briga.

Foto: ATA Images
NAMENSKI LAŽU DA UNIŠTE NAMENSKU! Kome smeta što ceo svet traži naše oružje i zašto?

Ni jedan jedini segment u izvozu srpskog naoružanja nije sporan. Postoji lista dozvoljenih korisnika i naša zemlja se nje striktno pridržava. A to što bi neki da unište gomilu srpskih gradova i ostave bez posla ogroman broj radnika u namenskoj industriji deo je neke druge politike u kojoj su se poklopili razni interesi, svi odreda usmereni protiv Srbije.

Ovako sagovornik iz vrha naše namenske industrije komentariše laži koje su prethodnih dana plasirali tajkunski mediji u Srbiji i pojedini mediji u inostranstvu o tome da je Srbija izvozila mine Ukrajini. To je, kako kaže, imalo dva cilja...

- Prvi je finansijski jer svako slabljenje naše namenske znači da neko drugi može da zauzme to tržište. Drugi je politički, pošto nije prvi put da neko pokušava da izazove reakciju Rusije prema Srbiji, izmišljajući da mi naoružavamo jednu od strana u sukobu - objašnjava naš sagovornik i dodaje da su se najnoviji napadi takoreći poklopili s veoma zapaženim predstavljanjem naše namenske na sajmu naoružanja u Abu Dabiju i unosnim poslovima koji su tamo sklopljeni.

ŠTA JOŠ HOĆETE?

Podsetimo, kako je tada naveo ministar odbrane Miloš Vučević, da smo ponudili još tri puta više, sve bismo prodali.

O ovoj temi govorio je juče i predsednik Aleksandar Vučić tokom uključenja iz Katara.

- Je l' treba da ubijemo Srbiju, da ubijemo Čačak, Valjevo, Lučane, Kragujevac, Užice? E, pa nećemo, Srbija će da živi - poručio je šef države i saopštio da ćemo sad da ubrzavamo razvoj namenske, da uložimo još oko 100 miliona:

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

 

 

- Odobren je novac, 15 miliona ide u "Krušik", potrebno je da se uradi nešto u Lučanima.

Govoreći o medijskoj hajci o navodnom izvozu oružja u Ukrajinu, predsednik Vučić je sve demantovao i potkrepio činjenicama:

- Reč je o notornoj laži. Srbija nije poslala oružje nikom. Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo fabrika u odbrambenoj industriji Srbije. Kada municiju proizvodite, onda ona uvek negde završi na ratištu ili kriznom svetskom području. Mi nismo prodali nijedan komad oružja, oruđa ili municije ni Rusiji ni Ukrajini. U Srbiji postoji tzv. dozvoljeni korisnik i samo takvim zemljama Srbija može da izvozi. Kažu da smo izvezli preko Turske. Znajući da postoji mogućnost da deo robe bude poslat bilo kojoj strani na ratištu, dodali smo da je nemoguće izvoziti municiju koju smo dali Turskoj bez saglasnosti Republike Srbije. Šta hoćete više od nas? Lažovi jedni.

RADNA MESTA

One koji šire neistine predsednik je nazvao denuncijantima.

- Lažovi jedni, uništavate svoju zemlju, kao što ste uništavali "Krušik". Ne znate čak ni šta proizvodi "Sloboda" u Čačku, ni "Krušik" u Valjevu, sve ste pobrkali, ništa ne znate, ali je važno da denuncirate svoju zemlju i to lažima, ne biste li tobož meni naneli štetu, a u stvari štetu nanosite svojoj zemlji. Koliko nam je bilo godina potrebno da se izvučemo iz one priče o "Krušiku" i na kraju ste videli da je iza toga stajala mafija iz bugarskih oružanih kompanija - kazao je Vučić i zaključio:

- Srbija se drži međunarodnih zakona, a Srbija ima da živi. Ne, nego ćemo da ubijemo Srbiju, da ubijemo Čačak, da ubijemo Valjevo, da ubijemo Lučane, da ubijemo Kragujevac, da ubijemo Užice, da ubijemo Trstenik? Da ubijemo Srbiju, da ne prodajemo nikom ništa, pa šta sad? Pa hajde onda da uništimo to. Šta hoćete od države? Da ukinemo radna mesta našem narodu? Je l' smo mi odveli nekog u rat? Nismo. Je l' smo mi naterali nekog da ratuje? Nismo - rekao je Vučić.

REAKCIJE: 

Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost

Foto: Printscreen

 

 

- Očuvana namenska industrija je najznačajniji segment koji je Srbija nasledila iz Jugoslavije. Značajna je ne samo za jačanje Vojske Srbije nego i za jačanje ekonomije i međunarodnog uticaja. Srbija duži niz godina nije ulagala u svoju namensku industriju i to je bila velika greška. Poslednjih deset godina imamo ozbiljna ulaganja koja su dovela do proizvodnje novog naoružanja, zapošljavanja novih ljudi, pre svega, mladih inženjera i veće međunarodne saradnje

Branko Radun, politički analitičar

Foto: Medija centar Beograd

 

 

- Namenska industrija nije stvar samo proizvodnje i izvoza. Problem je i u tome što oružja nema dovoljno, pa i da želite da kupite nešto, nema ga. Zato su nam namenska industrija i njen razvoj potrebni, pre svega, zbog nas, naše vojske, a ono što pretekne da se izvozi. To je nekada radila velika SFRJ, koja je milione zarađivala na izvozu. Ko god se razume u to, zna da je namenska industrija jedina koja i pre nego što proizvede rasproda sve. Sve ovo bilo je i pre rata u Ukrajini, a sada je s tom pojavom još i pojačano. Velike sile se trude, utrkuju se ko će više da proizvede, izveze, te tako svi oni koji teže da sabotiraju namensku industriju ne misle dobro državi

BONUS VIDEO