PONOVO PANIKA! Broj obolelih od korone u Srbiji u porastu! Goran Stevanović apeluje da se ne ide u kafane i na zimovanje!


IZVOR: Republika - 12.02.2021 | 10:35


Broj obolelih od virusa korona raste, a samim tim i potreba za hospitalizacijom, izjavio je danas direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović i najavio da će tokom praznika biti duplirane smene u kovid ambulantama jer se očekuje povećanje pregleda.

Foto: printskrin/tanjug

Stevanović se obratio javnosti posle okončanog sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

- Sa ministrom zdravlja procenjivali smo situaciju. U Beogradu se KBC Zvezdara vratila u nekovid sistem, očekujemo povratak KBC Bežanija. Poslednjih dana je u porastu broj obolelih, a slučajevi zahtevaju hospitalizaciju - rekao je Stevanović.

Stevanović smatra zimovanja i boravak u ugostiteljskim objektima kao glavnog krivca za porast obolelih.

- Disciplina u poštovanju mera popušta, sve više pacijenata sa težom kliničkom slikom. Znam da je svima dosta kovida i restriktivnih mera, ali i ljudima u kovid sistemu je svega dosta. Od svih nas zavisi da li ćemo uspeti da se stabilizujemo -  dodao je on.

Ukazao je i na to da sada su kod pacijenata teže kliničke slike sa neizvesnijim ishodom lečenja.

- Ono što nas brine su posledice na duže staze, kada govorimo o kovidu to je do nedelju dana. Primećeno je da jedan broj inficiranih ima konekcije sa slobodnim aktivnostima, zimovanjima, sportskim manifestacijama skijanja, kao i da disciplina popušta - kazao je dr Stevanović.

Apelovao je na sve koji planiraju da provedu predstojeće praznike da se pridržavaju mera. 

Ukazuje na to da prva primljena doza vakcine ne garantuje zaštitu i da je za to potrebna i druga doza.

- Molim vas i apelujem da se maksimalno pred praznike pridržavate mera. Dajmo vremena vakcinaciji da se svi zaštitimo i vratimo normalnom životu - rekao je Stevanović.

 
$bp("Brid_13125914", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});
Navodeći da postoje pacijenti koji su se inficirali posle prve primljene doze, dr Stevanović kaže da tu infekciju nije izazvala vakcina, već da vakcina nije imala dovoljno vremena da deluje i zaštiti.