REPUBLIKIN RETROVIZOR: Smrt Amfilohija potresla ceo region, formirana nova Vlada Srbije, crveno-beli briljirali na terenu!


IZVOR: Republika - 01.11.2020 | 04:00


Proteklu sedmicu za nama obeležili su brojni događaji. Smrt mitropolita Amfilohija potresla je ceo region, Srbija je dobila vladu, Grčku i Tursku zadesila je velika katastrofa nakon serije zemljotresa, a crveno-beli su u četvrtak briljirali na terenu pobedivši Slovan rezultatom 5:1.

Foto: facebook.com/Mitropolija

Mitropolit Amfilohije

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović (82) preminuo je u 8.20 u petak, pošto mu se dan ranije zdravstveno stanje naglo pogoršalo u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, gde je ležao od 6. oktobra, kad je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. 

Njegova smrt potresla je čitav region, a od mitropolita su se javno oprostile brojne javne ličnosti, političari, sportisti...

Mitropolit će biti sahranjen danas 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej. Mesto sahrane je inače želja mitropolita, a grob u kojem će počivati mitropolit pripremljen je za njegovog života.

 
$bp("Brid_04175567", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Formirana Vlada Srbije

Na čelu nove vlade po drugi put je Ana Brnabić, a novi tim premijerke dobio je podršku većine poslanika, a podršku Vladi dali su naprednjaci, socijalisti, kao i SVM, SDPS, JS, PUPS-Tri P i SPAS.

Foto: Tanjug/N.ANĐIĆ

Ana Brnabić

Brnabićeva predstavila šest glavnih ciljeva

1. borba protiv KOVID-19

2. očuvanje interesa srpskog naroda na KiM

3. borba protiv kriminala i mafije

4. očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije

5. vladavina prava

6. ekonomsko jačanje zemlje

Spisak svih ministara možete pročitati OVDE.

Zemljotresi u Grčkoj i Turskoj

U snažnom zemljotresu koji je pogodio egejsku obalu Turske i istnočno grčko ostrvo Samos, poginulo je najmanje 28 ljudi, a povređeno više od 800.

Nakon prvog, najjačeg potresa od sedam stepeni, usledilo je stotinak manjih, od kojh je najmanje 16 bilo jače od četiri stepena, a to područje je zapljusnuo i "mali cunami". POGLEDAJ GALERIJU

Prema poslednjim informacijama, u Izmiru je poginulo najmanje 26 ljudi, objavio je ministar zdravlja Fahretin Koča. Turska služba za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) saopštila je da je 831 osoba povređena u Izmiru i u još tri provincije. Ministar zdravlja rekao je da je njih 25 na intenzivnoj nezi.

Nastradale dve osobe sa Kosova

Dve osobe poreklom sa Kosova stradale su u zemljotresu u Turskoj, saopšteno je juče iz ambasade privremenih prištinskih institucija u Ankari.

Na Samosu je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi. Dvoje povređenih, od kojih jedan četnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu.

Crveno-beli pobedili Slovan

Crvena zvezda pokazala je u drugom kolu Lige Evrope da apsolutno ima čemu da se nada kada je plasman iz grupe L u pitanju.

Crveno-beli su savladali Slovan rezultatom 5:1, čime su ih pretekli na drugom mestu na tabeli.

Ben El-Fardu je dao dva gola, Milan Gajić, Aleksandar Katai, Dijego Falčineli po jedan.