NOVI DETALJI O ULOZI MINISTARKE U AFERI "SOLARNI PARK"! Potpisala na svoju ruku, šteta 650.000 evra


IZVOR: E. S. T. - 14.09.2020 | 03:53


Zorana Mihajlović potpisala je bez ovlašćenja sporazum zbog kojeg bi državna kasa mogla da bude olakšana za čak 650.000 evra, koliko iznose kazneni penali.

Foto: Tanjug/M. MIRČETIĆ

Zorana Mihajlović

Srpski telegraf otkriva nove šokantne detalje o aferi "solarni park", o kojoj smo pisali u vikend-broju. Podsetimo, Mihajlovićeva je 2012, u vreme dok je bila ministarka energetike, potpisala pravno obavezujući ugovor s investitorima u solarni park (firme "Onegiga Solar Park Incubator" d. o. o. i "Securum Equity Partners International LTD" sa Malte) koji nije bio u skladu s našim zakonima. Tom prilikom ignorisana su sva upozorenja struke, odnosno kompanija EPS i EMS.

Naš list došao je do odluke Vlade Srbije iz koje se vidi da Zorana uopšte nije bila ovlašćena niti predviđena za potpisivanje takvog sporazuma, već u zaključku koji objavljujemo (u tački tri) jasno stoji da se "ovlašćuje ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić da u ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, potpiše sporazum". Ipak, 26. oktobra 2012. sporazum je potpisala i ministarka Mihajlović.

Zašto je to učinila i zašto je insistirala na takvom sporazumu, možemo samo da nagađamo. Ono što, međutim, znamo jeste da se radilo o poslu koji nikako nije mogao da bude sproveden, pa Srbiji sada prete penali od 650.000 evra. Kako se ispostavilo, a na to su Mihajlovićevu još tada upozoravali EPS i EMS, dakle kompanije koje su najstručnije za pitanja energije, nije postojala čak ni teorija da elektroenergetski sistem naše zemlje primi niti da balansira jedan gigavat nepredvidive električne energije iz solarnih izvora. A ugovor sa dve strane firme upravo je to predviđao.

Zorana: Dinkić je insistirao na tom poslu

Investitori su, pritom, istakli gotovo neverovatnu listu zahteva. Da stvar bude gora, kompanija s kojom je ministarka Mihajlović potpisala krovni sporazum u tom trenutku nije imala licencu za trgovinu električnom energijom. Kako jasno piše u sporazumu, kompanija je tek predala dokumentaciju i čeka na licencu. Ovo ne samo da je bilo neozbiljno od Mihajlovićeve već je i protivzakonito jer prejudicira da će određena kompanija dobiti potrebnu licencu.

Deo zahteva investitora

- Zemljište u javnoj svojini od 3.000 ha

- Pravo korišćenja minimum 60 godina

- Blizina dalekovoda

- Dobri i adekvatni pristupni putevi

- Izvoz kompletno proizvedene električne energije

- Pomoć pri dobijanju dozvola i licenci

- Povrat novca uloženog u infrastrukturu

- Izmene prostornih planova

- Obezbeđenje kapaciteta za priključenje 1.000 MW na mrežu

- Refundiranje troškova za priključenje na mrežu

- Omogućavanje izvoza proizvedene električne energije

- Oslobađanje od carine

Na pitanja Srpskog telegrafa Mihajlovićeva je odgovorila dopisom u kom navodi da je odluku o potpisivanju sporazuma donela Vlada Srbije na predlog Ministarstva finansija i privrede, koje je insistiralo na tom poslu. Tvrdi i da je njeno tadašnje ministarstvo od početka imalo niz primedbi na ovaj dokument. Čak i da je tako, postavlja se pitanje zašto se onda gurala da ga neovlašćeno potpiše, što je "zaboravila" da pomene. E. S. T.