Patrijarh Irinej: Srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije!


IZVOR: Republika - 06.03.2020 | 16:14


Patrijarh srpski Irinej kazao je danas da srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije i da to, kako je naveo, "u našu glavu ne može da udje".

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Patrijarh Irinej

- Da carski Prizren, u kome su carovali Milutin i Dušan. Da Pećka patrijaršija, koja je zvanična rezidencija srpskog patrijarha i srpske crkve bude izvan Srbije, to u našu glavu ne može da udje - ocenio je Irinej za portal sabornik.net.

On je ocenio da je srpska "velika tragedija" to što nije ništa učinjeno da se narod koji je 1999. godine proteran vrati na Kosovo.

- Mnogi žele, ali nemaju gde - rekao je Irinej.

Irinej je kazao da je prošle godine bio na Kosovu i da je obišao veći deo teritorije.

- To nije život. To je život bez slobode i bez ikakve nade u neku bolju budućnost. Ali se bore i žele da ostanu. A sa druge strane, vlasti čine sve da ih tamo bude manje - rekao je Irinej.

On je rekao da su Albanci "na način koji su primenili osvojili Kosovo", ali je istakao da ga nisu osvojili ni u ratu, nego "blagodareći svetskim prijateljima" koji su mu omogućili da se nasele na Kosovu.

- U tome ih je u mnogome pomagao svet, da ne kažem koje države. Tako danas, ja kad sam prvi put došao u Pizren, tamo je bilo 16.000 Srba, sada ih ima 20 duša. Tako je i u Prištini i u Peći i u Djakovici - rekao je on.