Drecun: Vaskoliki srpski narod je uz svoju braću i sestre koji stradaju u Crnoj Gori


IZVOR: Tanjug - 27.12.2019 | 08:47


Predsednik skupštinskog Odobra za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je to što radi crnogorska vlast na čelu sa Milom Ðukanovićem nastavak politike koja svađa građane Crne Gore.

Foto: Tanjug

Milovan Drecun

Drecun je gostujući na RTS-u rekao da usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti ne sluti na dobro.

- Režim Mila Ðukanovića zna šta čini sa ovim zakonom jer je to zapravo prvi korak posle kojeg će uslediti pokušaj otimanja imovine SPC i raspodele na nepriznatu, nekanonsku, izmišljenu CPC kojom rukovodi neki raspop - rekao je Drecun.

On je zapitao da li u svakoj crkvi u Crnoj Gori osle ovog zakona treba da bude slika Mila Ðukanovića i ispričao da su njegov otac, deda i pradeda sahranjeni u Ljubotinju, kod Cetinja.

- I šta sada - kada odem na njihove grobove da zapalim sveću i uđem u crkvu da se pomolim - uđem u državnu crkvu Mila Ðukanovića - naveo je.

Drecun kaže da ne mogu tako grubo da se poigravaju sa verskim osećajima.

- Vaskoliki srpski narod je uz svoju braću i sestre koji stradaju u Crnoj Gori. Mislim da je vreme da se u Srbiji definitivno, ozbiljno, sistematski govori o obespravljenosti srpskog naroda u Crnoj Gori - kaže Drecun.

Kada, kako kaže, pogledate sa strane, vi ne primećujete koliko je težak život srpskog naroda, ali oni su obespravljeni, ne mogu da rade u državnoj administraciji i lokalnoj samoupravi - njihovi privatni poslovi su pod pritiskom, napadaju im jezik, veru.

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović

- Srpski narod u Crnoj Gori je deo tela vaskolikog srpskog naroda i moramo da budemo apsolutno uz svoj narod u Crnoj Gori. Ovo što režim Mila Ðukanovića radi je nastavak politike koja svađa građane Crne Gore i deli, po verskom i nacionalnom osnovu i fokus njegovog delovanja je snažna antisrpska politika koja se ogleda u obespravljivanju srpskog naroda u Crnoj Gori - kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon ne sluti na dobro i ne donosi ništa dobro. "Oni će nastaviti, mislim na režim Ðukanovića, da dalje obespravljuju srpski narod i da ugrožavaju SPC jer ovo je samo priprema terena, donošenje prvnog osnova za neke mere koje će biti preduzete dalje prema SPC", istakao je Drecun.

Drecun smatra da Srpskom narodu i vernicima SPC ne preostaje ništa drugo nego da svim raspoloživim dozvoljenim sredstvima i mirnim sredstvima brane sve svetinje.