Ministarka raskrinkala opoziciju: "Bojkot pokriće za očigledan neuspeh"


IZVOR: Tanjug - 15.10.2019 | 22:16


Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pred kraj mandata aktuelne vlade kaže da ima stvari za koje joj je žao što nisu dovedene do kraja, misleći pre svega na izmenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nela Kuburović

- Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo da će opozicija da napusti Skupštinu. Mislim da je izuzetno bitno da, kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane - rekla je Kuburović za današnje "Večernje novosti".

Kao jedan od najvećih uspeha svog ministarstva ističe skoro otvaranje rekonstruisane Palate pravde u Beogradu, koja će biti završena u roku i za koju je, kako kaže, emotivno vezana jer je u njoj počela karijeru.

U uspehe ubraja i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i to što je uspostavljen potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije.

 

 

Komentarišući najavljeni bojkot opozicije parlamentarnih izbora, Kuburovićeva navodi da je to pokriće za "očigledan neuspeh opozicije" i "pokušaj da se bez voje građana dođe na vlast".

Podseća da veći deo opozicije nije učestvovao u razgovorima pod pokroviteljstvom EU i ističe da je vlast otvorena za razgovore i konstruktiovne predloge.

- Naš resor će da pristupi promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom predizborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno - navodi ministarka.

Ona je demantovala tvrdnje opozicije da zakon postoji, ali da se ne primenjuje.

- Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne - naglasila je Nela Kuburović.