Štrajkači u osnovnoj školi "Ratko Mitrović" ne odustaju, podržali ih i roditelji


IZVOR: novosti.rs - 16.04.2019 | 09:38


Posle jednodnevne obustave nastave, kolektiv OŠ "Ratko Mitrović" sa Novog Beograda u ponedeljak je doneo odluku da stupi u zakonski štrajk, što znači da će časovi do daljeg trajati 30 minuta.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nastave u ovoj školi u ponedeljak nije bilo, a veliki broj roditelja okupio se u ponedeljak posle 17 časova, kako bi podržali protest nastavnika, koji od nadležnih traže da hitno reše probleme u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Nezadovoljni usled, kako kažu, haotične situacije u školi, prosvetari negoduju i zato što ni posle šest meseci nije produžen mandat dosadašnjem v. d. direktora Svetlani Miljenović, koju je kolektiv podržao sa 95 odsto glasova, već je Ministarstvo prosvete u petak imenovalo njenu naslednicu. I roditelji učenika žele da se vrati direktorka Miljenović, koja je, kako kažu, oživela školu.

- Kada je Miljenovićeva imenovana za direktorku, škola je konačno počela da se sređuje - pričaju okupljeni roditelji. - Prostorije su čiste, dvorište je uredno, a u funkciji je i sajt škole.

U OŠ "Ratko Mitrović" u ponedeljak je bila prosvetna inspekcija, a održan je i sastanak načelnika Školske uprave Beograda Dušana Kićovića, načelnika Odeljenja za poslove predškolskog obrazovanja i vaspitanja Slavice Jašić i nastavnika ove osmoletke. Kako se navodi u odluci koju su zaposleni u OŠ "Ratko Mitrović" uputili Savetu roditelja, nastavnici su dobili usmeno obrazloženje da će deo problema uskoro biti rešen.

- Nakon sastanka sa nadležnima i obećanja da će deo problema uskoro biti rešen, kolektiv OŠ "Ratko Mitrović" doneo je odluku da od danas stupi u zakonski štrajk do dobijanja obećanog rešenja od Ministarstva, odnosno razrešenja Školskog odbora i postavljanja privremenog organa upravljanja u cilju funkcionisanja škole - navodi se u odluci. - Časovi će trajati 30 minuta, nastava u produženom boravku biće do 14 časova, a dežurstvo u boravku od 14 do 15 časova.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da ovaj kolektiv nema pravo na totalnu obustavu nastave. U izjavi za "Novosti", naglasio je da nastavnici neće dobiti dnevnice za dane kada ne budu radili, te da bi moglo biti otkaza ukoliko časova ne bude pet dana zaredom.