"NA DANAŠNJI DAN PRE 16 GODINA IZVRŠEN JE BRUTALNI ATAK NA MEĐUNARODNO PRAVO"! Oglasila se Kancelarija za KiM!


IZVOR: Republika/J.B. - 17.02.2024 | 09:53


Na današnji dan pre 17 godina proglašena je jednostrana nezavisnost Kosova.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
"NA DANAŠNJI DAN PRE 16 GODINA IZVRŠEN JE BRUTALNI ATAK NA MEĐUNARODNO PRAVO"! Oglasila se Kancelarija za KiM!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kojem se ističe da je 17. februara 2008. godine došlo do grube povrede međunarodnog prava, pokušajem da se legalizuje ono što je počelo 1999. godine agresijom NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a sve to bez odobrenja Ujedinjenih nacija.

- Na današnji dan 2008. godine, albanski separatisti u Prištini jednostrano i protivpravno su proglasili otcepljenje Kosova i Metohije od Republike Srbije. Međutim, time nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko, pošto kuća ne može da se pravi bez temelja i na tuđoj zemlji - piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako se dalje ističe u saopštenju "političkom odlukom koja je doneta pre šesnaest godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija".

- Zato jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas. Kreiranjem samoproglašenog "Kosova", na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom "Kosovu" danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. "Kosovo", nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine - navode iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju naglašava da u sve nestabilnijem globalnom kontekstu postaje sve jasnije koliko je projekat takozvanog "Kosova" bio rizičan eksperiment koji je prouzrokovao i nastavlja da prouzrokuje veliku štetu. Ovo stanje je rezultat postupaka grupe zemalja koje su podržavale i ohrabrivale separatiste u Prištini, verujući da mogu da prevaziđu međunarodno pravo i da imaju pravo da svetskim dešavanjima upravljaju kroz politiku sile.

- Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći deo čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju, bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija se elementarna ljudska prava svakodnevno u samoproglašenoj tvorevini "Kosovo" gaze i krše, a teror i represija pod vlašću Aljbina Kurtija svakodnevno se intenziviraju - piše u saopštenju.

BONUS VIDEO: