KURTI STEŽE OBRUČ OKO SRBA: Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu

Autor:

Vesti

11.05.2024

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prethodnom periodu, nisu izrečene kaznene mere, ali su građani bili informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

KURTI STEŽE OBRUČ OKO SRBA: Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu

Foto: Republika

Danas se završava prelazni period od tri meseca koji je odredila tzv. Centralna banka Kosova po pitanju korišćenja dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji. Od sutra će biti preduzete mere protiv svih onih koji koriste druge valute osim evra za gotovinske transakcije na ovom području. U prethodnom periodu, nisu izrečene kaznene mere, ali su građani bili informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

- Druge valute osim evra, mogu da se koriste na Kosovu kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti - navodi se u uredbi CBK.

U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu. Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu i Metohiji moraju da se obavljaju isključivo u evrima. Uredba Centralne banke Kosova navodi da druge valute osim evra mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

(Kosovo onlajn)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading