POSLE TROVANJA SALMONELOM: Evo šta će biti sa privatnim vrtićima


IZVOR: Republika - 20.06.2018 | 14:24


Grad Beograd nema direktnu odgovornost za rad privatnih vrtića, ali, prema objavljenim informacijama, gradski čelnici su dogovorili sa Ministarstvom prosvete da se u narednom periodu pooštre kriterijumi za tu vrstu predškolskih ustanova.

Foto: pixabay.com

Ove informacije stigle su iz gradske kuće pošto je juče obelodanjeno da je čak 27 osoba, od kojih 20 dece, dobilo je stomačne tegobe 4. juna, u privatnom vrtiću "Bela kula", na Zvezdari, koji posluje u okviru PU "Baby Palace Anđela".

Prema prvim informacijama u pitanju je trovanje salmonelom, a najverovatnije je, kako je objavljeno, izvor te bakterije bila hrana.

Istovremeno, Prosvetna inspekcija Grada Beograda obavila je redovne kontrole svih akreditovanih privatnih vrtića ove godine, a u vanrednu kontrolu može otići po prijavi roditelja, ali takva prijava za navedeni vrtić još nije stigla.

Kako ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, svakako će ispitati šta se desilo u zvezdarskom vrtiću, jer je bezbednost dece, koja podrazumeva i adekvatnu bezbednost hrane, apsolutni prioritet u državnim, ali i privatnim vrtićima. 

Sa druge strane, kako navode u gradskoj kući, postoje oni koji ne ispunjavaju sve kriterijume i vrtiće otvaraju u neadekvatnim uslovima.

Takođe, prema istom izvoru, Grad Beograd subvencioniše boravak dece u vrtićima, a na roditeljima je da li će dete upisati u privatni ili državni.

Bez obzira na to, grad će pooštriti kriterijume jer je bezbednost dece na prvom mestu i nadležni imaju pravo da traže od privatnih vrtića da uredno izveštavaju o broju dece, protokolarnoj zaštiti, ali i o zaštiti kada je hrana u pitanju, odnosno da ona bude na višem nivou. 

Iz grada su podsetili da se državni vrtići snabdevaju iz centralne kuhinje, koju kontroliše sanitarna inspekcija, kao i da su preduzete sve mere zaštite jer se radi o spremanju hrane za decu.