OGROMNO INTERESOVANJE ZA POMOĆ DRŽAVE PACIJENTIMA SA RETKIM BOLESTIMA! Veliki broj zahteva već prvog dana!


IZVOR: Republika/J.B. - 30.01.2024 | 09:15


Prvog dana su bili zatrpani zahtevima.

Foto: shutterstock
OGROMNO INTERESOVANJE ZA POMOĆ DRŽAVE PACIJENTIMA SA RETKIM BOLESTIMA! Veliki broj zahteva već prvog dana!

Počele su prijave za finansijsku podršku pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obelilih u vidu tri vrste vaučera, a prvog dana prijavljivanja poslato je 150 zahteva. 

Olivera Jovović iz Grupe za unapređenje kvaliteta života porodica sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalih koji su oboleli od retkih bolesti izjavila je za Tanjug da je prvog dana projavljivanja interesovanje bilo ogromno. 

- Juče smo imali preko 150 poziva i isto toliko mejlova koji su stigli od ljudi koji su zainteresovano da ostvare jednu od tri pomoći države ili sve tri pomoći - rekla je Jovović. 

Navela je da je procedura prilično jednostavna i da se sve informacije nalaze na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti. 

- Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i word dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvariju ove beneficije - objasnila je Jovović. 

- U zavisnosti od toga da li se zahtev podnosi za dodelu jednokratne novčane pomoći, za dodelu vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava ili za dodelu vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju, podnosilac zahteva popunjava obrazac za određenu vrstu podrške i dostavlja ga Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Grupi za unapređenje kvaliteta života porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalih koji su oboleli od retkih bolesti, na adresu Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd i putem elektronske pošte podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs - rekla je Jovović. 

Navela je da jednokratna finansijska pomoć iznosi 25.000 dinara, vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava su u iznosu od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju su u iznosu od 50.000 dinara. 

- Najvažnije je istaći da oni moraju biti upisani u Registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje Batut. U ovom momentu Registar broji oko 3.000 obolelih, ali nije kasno za one koji nisu upisani da to učine i sada. To mogu proveriti sa svojim lekarima specijalistima iz tercijarnih ustanova i dobiće informaciju da li su upisani i kakva je procedura - rekla je Jovović. 

BONUS VIDEO: