BIROKRATIJA IM PREČA OD DUŠE! Malu Martinu (4) nadležni odvojili od hraniteljke koja o njoj brine od rođenja, OVO je njihov odgovor!


IZVOR: Katarina BLAGOVIĆ - 12.10.2023 | 18:00


Pokrajinski sekretarijat tvrdi da je razlika u godinama između hraniteljke i štićenice nepremostiva prepreka

Foto: Privatna arhiva
BIROKRATIJA IM PREČA OD DUŠE! Malu Martinu (4) nadležni odvojili od hraniteljke koja o njoj brine od rođenja, OVO je njihov odgovor!

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Vojvodine kaže da u slučaju hraniteljice Erike Ozorak (53), koja od rođenja brine o Martini (4) i pokušava da je usvoji, nisu ispunjeni uslovi usled razlike od godinama.

Razlika u godinama, naime, između usvojitelja i deteta ne sme biti veća od 45 godina. Erika na sve načine pokušava da ostane sa malenom, a i devojčica jako loše reaguje na odvajanja od jedine porodice za koju zna - povraćanje, temeperatura, proliv, noćno mokrenje.

Foto: Privatna arhiva

Martina je od rođenja u porodici Ozorak

- Prilikom utvrđivanja podobnosti hranitelja za usvojenje deteta, stručni tim organa starateljstva je u stručnoj proceduri poštovao odredbe zakona i standarda stručnog rada i na osnovu toga utvrdio da nisu ispunjeni uslovi usled razlike u godinama, što je potvrdilo resorno ministarstvo, a bitna je zakonska osnova u vidu procene dugoročnog interesa deteta. Osim razlike u godinama, ceneći aktuelnu situaciju, procenjeno je da je od pokretanja postupka za usvojenje deteta, hraniteljska porodica svojim postupcima ugrozila pravo deteta na privatnost, kao i opstruirala postupak na različite načine - naveli su u odgovoru iz pokrajinskog sekretarijata.

Foto: Privatna arhiva

Porodica Ozorak na moru

Na konstaciju da devojčica burno reaguje na odvajanje od Erike i pitanje da li je to notirano u Centru za socijalni rad u Bačkoj Topoli, odgovorili su da su "reakcije detata posledica njegovog opažanja aktuelnog ponašanja i reagovanja hranitelja koji ne prihvataju proces usvajanja deteta".

Takođe, dodaju, "detetu je hraniteljstvo prestalo zaključno sa 5. oktobrom, od kada hranitelj bez pravnog osnova zadržava dete"