LOZNIČANI BILI VAN SEBE KADA SU GA UGLEDALI! Zver došla na 500 metara od kuća, verovatno se spustila sa planine - EVO O ČEMU SE RADI! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.05.2024

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je mrki medved koji je snimljen u noći 12. na 13. maj, oko jedan sat iza ponoći.

LOZNIČANI BILI VAN SEBE KADA SU GA UGLEDALI! Zver došla na 500 metara od kuća, verovatno se spustila sa planine - EVO O ČEMU SE RADI! (FOTO)

Foto: pixabay.com

Da se medved "mota" u ataru sela Paskovac kod Loznice ukazivali su tragovi koje su lovci na terenu evidentirali s vremena na vreme, a sinoćni snimak zabeležen kamerama za praćenje divljači, koje upotrebljavaju lovočuvari Lovačkog udruženja "Gučevo", potvrdio je njegovo prisustvo. "Uslikano" je kretanje mrkog medveda, a to nam je potvrdio upravnik lovišta "Jadar" Vladan Vasić.

Prema njegovim rečima u pitanju je mrki medved koji je snimljen u noći 12. na 13. maj, oko jedan sat iza ponoći.

- Tragovi su ukazivali na povremeno prisustvo medveda, ali ga nismo do sada ni videli ni snimili pošto ovo nije njegovo uobičajeno stanište. Na osnovu sinoćnog snimka pretpostavljamo da je to ženka teška oko 200 kilograma. Verovatno se ovde spustila sa terena Tare, ili Krupnja, a mislim da se neće stalno zadržati jer je mrkom medvedu potrebno mnogo šire prostranstvo. Ovde je verovatno samo u prolazu - kaže Vasić.

Mesto gde je snimljen, kako saznajemo, nalazi se bukvalno na 500 metara od kuća, ali treba znati, kako navode neki izvori, da je evropski mrki medved mirniji od severnoameričkih rođaka i radije izbegava ljude. Medved hranu traži noći, a danju se povlači u mirna područja. Literatura kaže da je mrki medved najveći mesožder u Srbiji, a ženke ove vrste koje žive u Evropi teže prosečno sto, a mužjaci 150 kilograma. Mrki medved je u Srbiji i u Evropi strogo zaštićena vrsta, a kod nas ih je najviše na Tari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading