Duhovno i kulturno blago manastira Prohor Pčinjski


IZVOR: Central Media - 12.05.2022 | 12:38


O viševekovnoj istoriji i duhovnom i kulturnom značaju manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog besedio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski Gospodin Pahomije.

Foto: youtube.com/printscreen
Duhovno i kulturno blago manastira Prohor Pčinjski

U organizaciji Eparhije vranjske i Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu "Žuto cveće" u Kući Kralja Petra Prvog u Beogradu je toku manifestacija "Duhovno i kulturno blago manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog", a povodom obeležavanja 950 godina psotojanja tog manastira. Manifestacija traje od 4. do 13. maja, a posetioci mogu da pogledaju izložbu "Duhovno i kulturno blago manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog". O izložbi je govorila autor Jelena Atanasović, viši kustos Narodnog muzeja u Vranju. Promocija izdanja Eparhije vranjske povodom 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog održana je 10. maja.

O viševekovnoj istoriji i duhovnom i kulturnom značaju manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog besedio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski Gospodin Pahomije koji se na kraju besede zahvalio suorganizatorima izložbe opštini Savski venac i Kući Kralja Petra Prvog u Beogradu, kao i Narodnom muzeju iz Vranja i Istorijskom arhivu "31. januar" iz Vranja, kao i prisutnim zvanicama i gostima.

U ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija prisutne je pozdravio njegov izaslanik vikarni Episkop toplički Gospodin Jerotej koji je otvorio izložbu i biranim rečima govorio o manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

U umetničkom programu učestvovale su monahinje manastira Svetog arhiđakona Stefana iz Gornjeg Žapskog i pojac Ljuba Manasijević.

Bonus video: